keskiviikko 8. toukokuuta 2019

Askel askeleelta

Yliopiston apteekin kanta-asiakas lehdessä, Uniikki 2/19 oli juttu liikunnasta. Nykyään ei enää ajatella kuntoliikuntaa ja hyötyliikuntaa erillisinä blokkeina, vaan ajatellaan ne yhtenä asiana. Jos liikunta suorite/pvä pitää olla X/X, siihen lasketaan ryhmäliikunta tunti ja askeleet työpäivän aikana.
”Koska arkemme on nykyään jatkuvaa paikallaanoloa, on alettu puhua uudestaan arkiliikunnan tärkeydestä ja liikkuvasta elämäntavasta.
 ”Ensimmäisissä liikunta suosituksissa kehotettiin lisäämään vapaa-ajan liikuntaa, mutta nyt puhutaan kaikesta fyysisestä aktiivisuudesta eli siitä, minkä verran ihminen liikkuu aamulla ylösnoususta nukkumaanmenoon.”
Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että jokaisella on koko päivä aikaa kerätä pieniä liikunta suorituksia omaan liikuntapankkiinsa. Kaikenlainen omin jaloin tehty liike lasketaan: kävely bussipysäkiltä töihin, portaiden harppominen ja jopa se, että kävelee työpaikan toiseen laitaan hakemaan kupin kahvia.”
Uniikki 2/19; Jokainen askel lasketaan liikunnaksi. Ella Pesonen. Juttuun oli haastateltu UKK-instituutin johtajaa ja lääketieteen tohtori Tommi Vasankaria. 

Juttu herätti mielenkiintoni erityisesti siksi, että toivoin joulupukilta askelmittaria. Minua kiinnosti työssä ottamieni askelten määrä. Sain mittarin ja olenkin nyt pitänyt kirjaa askelista töissä. Ilman excel-taulukointia, tulosten tarkempaa analysointia ja laskelmia, sanoisin, että keskiverto päivänä töissä kävelen n 1,5km verran. N. 3km on ollut tähän mennessä max. 

Pyrin myös kulkemaan työmatkani pyörällä. Kesäisin tulee muutenkin hypättyä pyörän selkään ja poljettua muuten vain. Olen oman työyhteisöni innostanut osallistumaan kilometrikisaan. Tarkoituksena on polkea porukassa mahdollisimman paljon kilometrejä. Meidän joukkue ei kärkisijoja hätyyttele, mutta ehkä keskinäistä kilpailua esiintyy, hyvässä hengessä tosin. Jos teidän työyhteisö ei vielä ole kilometrikisassa mukana, osoitteesta kilometrikisa.fi löytyy lisätietoa. Kisa on alkanut 1.5.19, mutta jälki ilmottautuakin voi.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti