sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Kriittiselle lääkärissä kävijälle

”Kaksitoista kysymystä ”keksittyjen” tautien ja epävarmojen hoitojen tunnistamiseksi
  1. Onko sairaudellani nimi?
  2. Onko olemassa kansainvälisiä suuntaviivoja tämän sairauden diagnoosin kuvaamisesta ja sen hoitamisesta, ja mistä voin löytää ne?
  3. Onko testiä, joka tunnistaa sairauteni helposti?
  4. Kuinka monella ihmisellä tämä testi osoittaa positiivisen (sairaalloisen) tuloksen? (Kuinka suuri on väärien positiivisten löydösten määrä?)
  5. Kuinka monella ihmisellä, jolta löytyy sairaalloinen (positiivinen) tulos, testin uusinta antaa normaalin tuloksen?
  6. Kuinka monella tautiin sairastuneella ihmisellä testi näyttää negatiivisen (normaalin) tuloksen? (Kuinka suuri on väärien negatiivisten löydösten määrä?)
  7. Mitä seurauksia (komplikaatioita) tällä sairaudella on yhden, kahden, kymmenen vuoden kuluttua minulle? (Kuinka monella ihmisellä 100:sta, joilla on sama taudinkuva kuin minulla, esiintyvät nämä seuraukset yhden, kahden, kymmenen vuoden kuluttua?)
  8. Kuinka monella ihmisellä, jolla ei ole tätä sairautta, esiintyvät nämä komplikaatiot yhden, kahden, kymmenen vuoden kuluttua?
  9. Onko tälle sairaudelle tehokasta hoitoa?
  10. Kuinka monella ihmisellä 100:sta, jolla on sama taudinkuva kuin minulla, esiintyvät nämä sairauden komplikaatiot yhden, kahden, kymmenen vuoden kuluttua, kun hoitoa on annettu?
  11. Kuinka monella ihmisellä 100:sta, joilla on sama taudinkuva kuin minulla, esiintyvät nämä komplikaatiot yhden, kahden kymmenen vuoden kuluttua ilman, että hoitoa on annettu?
  12. Kuinka monella ihmisellä 100:sta, joilla on sama taudinkuva, esiintyy tämän hoidon komplikaatioita, jotka eivät olisi muuten esiintyneet?”
Lähde: Professori, lääket. Tri Peter Sawicki, DIeM Intitut für evidenzbasierte Medizin, Köln. Kirjasta ; Miten meistä tuli potilaita? Jörg Blech. 2004

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti