keskiviikko 27. tammikuuta 2021

Liikaa yritystä

 "Yrittäkää tarttua johonkin nopeasti ja täsmällisesti käsivarsi jännittyneenä; rentoutukaa sitten ja yrittäkää uudestaan. Yrittäkä tehdä jotain mieli jännittyneenä. Varmimmin muuttuu Jännittyneeksi, Kömpelöksi ja Hämmentyneeksi kun antaa aivojen yrittää liikaa - ajatella liikaa. Metsän eläimet eivät liikoja ajattele, ne vain Ovat. Erään vanhan länsimaalaisen filosofin sanoja vääristellen voidaan lukemattomien ihmisten kohdalla sanoa: " Ajattelen, siksi olen ymmälläni." Jos Suurkaupunkia vertaa Metsään, alkaa ehkä ihmetellä miksi juuri ihminen pitää itseään Ylivoimaisena Eläimenä.

    "Mihin verrattuna?" kysyi Puh.

    "En minä tiedä. Olen yrittänyt keksiä jotain, mutta en millään keksi mitään."

    "Jos ihmiset olisivat Ylivoimaisia Eläimiin verrattuna, he pitäisivät maailmasta parempaa               huolta", sanoi Puh.

    "Totta", minä sanoin.

Mutta vuosisatojen vieriessä ihmismieli on  kehittynyt sellaiseksi, että se eristää ihmisen todellisesta maailmasta, luonnonlakien maailmasta. Sellainen mieli yrittää liikaa, uuvuttaa itsensä ja käy lopulta heikoksi ja leväperäiseksi. Sellainen mieli on tehoton, vaikka se olisi älykäskin. Se häärii siellä täällä, soutaa ja huopaa, eikä keskity sen hetkisiin toimiinsa. Se ajaa nopealla autolla pitkin katua ja kuvittelee olevansa kaupassa, miettii ostoslistaa. Sitten se ihmettelee miksi onnettomuuksia sattuu." 

Nalle Puh ja Tao; Benjamin Hoff.1993 

 

 

 

 

    

    
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti