lauantai 10. kesäkuuta 2023

Muuri nimeltä Häpeä osa 1

"Häpeän myönteinen merkitys on nimittäin siinä, että se muistuttaa meitä rajoista, joiden puitteissa meidän on määrä olla ja elää. Häpeä on se muuri, johon törmäämme kun olemme pyrkineet olemaan enemmän kuin olemme. Se kertoo meille meidän rajallisuudestamme, se ikään kuin palauttaa meitä omaan kokoomme.Rajansa ylittänyttä ihmistä kuvaamme sanoilla hävytön ja häpeämätön. Häpeän puuttuminen on tuomittavaa eikä kulttuurimme hyväksy sitä.

Häpeä muistuttaa meitä ihmisyydestämme: emme ole täydellisiä, emme saa kuvitella olevamme täydellisiä, emme ole Jumala. Jumalaksi pyrimme aina silloin kun luulemme olevamme jotain muuta kuin rajallinen ihminen. Tällöin meiltä puuttuu nöyryys: emme nöyrry jakamaan paikkaamme muiden ihmisten kanssa vaan vaadimme itsellemme enemmän kuin mitä meille kuuluu. Pyrimme paisumaan muiden kustannuksella. Hävetessään ihminen peittää kasvonsa katsomalla maahan tai panemalla kätensä kasvojensa eteen. Mitä hän ei halua näyttää? Hän ei halua näyttää kasvojaan, koska niissä näkyy, että hän onkin vain tavallinen ihminen, joka on ylittänyt rajansa.

 
Häpeän ja syyllisyyden välistä eroa voisi kuvata sanomalla, että syyllisyys liittyy ihmisen tekoon mutta häpeä hänen olemiseensa. Syyllisyys syntyy väärästä teosta mutta häpeä on syvempi tapahtuma, se koskee ihmisen olemusta, hänen laatuaan. "You mede a mistake but you are not a mistake", kuten sanovat amerikkalaiset.

Syyllisyydestä voi vapautua muuttamalla käyttäytymistään, tekojaan. Häpeä, silloin kun se on myönteisessä käytössä, tavallaan kehottaa ihmistä myöntämään syyllisyytensä ja vapautumaan tätä kautta häpeän otteesta. Mutta jos häpeä ei niinsanotusti muutu syyllisyydeksi, silloin vaakalaudalla on ihmisen oma arvo, hänen laatunsa. Ja tätä on mahdotonta muuttaa, sillä emme voi muuttaa itseämme. Häpeästä voi vapautua vain suostumalla näkemään oman syyllisyytensä ja tunnustamalla sen. Jos siis en suostu näkemään ja tunnustamaan syyllisyyttäni, olen häpeään sidottu. Mitä enemmän minulla on vääriä tekoja joita salaan, sitä enemmän minussa on häpeää. Jos en tunnusta vääriä tekojani en voi muuta kuin elää häpeäni kanssa."...

 Tommy Hellsten; Virtahepo olohuoneessa. 2003. Kuva iStock

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti