Tämä postaus ei sisällä yhtään hoitoalaa, ei edes sivuten. Haluan kuitenkin esitellä teille kirjan, josta pidin. Brian Fagan: Pitkä kesä. Ihmiskunnan historia ja ilmastonmuutos.
En ota tällä kirjalla tai kirjoituksella kantaa myöskään ilmastonmuutokseen, vaikka sitä kirja käsittelee. Kirjasta tekee mielenkiintoisen se, että se käsittelee jo peruskoulusta tuttuja juttuja (jääkausi, Maya kulttuuri, Golfvirta, El Nino), mutta tuo niihin mukaan ilmastonmuutos näkökulman. Miten ilmaston muuttuminen on vaikuttanut luontoon ja eläimistöön, kuinka ihminen on pärjännyt muuttuvan ilmaston tuomissa haasteissa.
Minulta siis kirja suositus. Jokainen voi sitten ihan itse peilata kirjaa tämän hetkiseen ilmastonmuutoksen tilanteeseen maailmassa.
"Ihmiskunta kehittyi jääkauden aikana, jolloin jäätiköt peittivät suuren osan maapalloa. Noin 15 000 vuotta sitten lämpötila alkoi nousta. Sivilisaatio ja koko tunnettu historia syntyivät tämän lämpimän ajanjakson, ihmislajin pitkän kesän, aikana. Brian Fagan kertoo ymmärrettävästi ja kiehtovalla tavalla, miksi ja miten tämä kaikki tapahtui.
Fagan kuvaa ihmiskunnan vuosisatoja kestänyttä sopeutumista ilmaston jatkuviin muutoksiin ja tarkastelee niiden vaikutusta kulttuurien kehittymiseen jääkaudelta nykypäiviin saakka. Hän käyttää uusinta tutkimustietoa hyväkseen tuodakseen tuhansia vuosia sitten eläneiden ihmisten maailman elävästi lukijan eteen. Teos selvittää eri aikoina koettujen lämpötilan nousujen ja laskujen syitä ja yllättäviäkin seurauksia eri puolilla maailmaa.
Pitkä kesä asettaa aivan uudenlaiseen näkökulmaan kysymyksen, miten valmis länsimainen sivilisaatio on kohtaamaan seuraavan suuren ilmastonmuutoksen. Fagan osoittaa kuinka me emme vain muuta ilmastoa - se muuttaa meitä." / Kirjan takakannen teksti ja kuva antikvaari.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti