tiistai 12. heinäkuuta 2011

e-resepti

Sähköisiä reseptejä otetaan hiljalleen käyttöön ympäri Suomen maan. Onhan tämä hienoa. Paperit jäävät pois ja metsiä säästyy, myös lääkäreiden työ helpottuu.

Itse olen hieman skeptinen. Lääkäreiden luona käydessämme tietomme syötetään tietojärjestelmään, jonka voi avata apteekissa henkilökuntaan kuuluva tiettyä koodia vastaan. Sieltä löytyy sitten määrätty lääke ja annostus.

Mutta entä tietoturva? Välillä tiedotusvälineissä kerrotaan kuinka joku hakkeri on sekoittanut tärkeitä tietoja tai päässyt käsiksi salaiseen aineistoon. Itse ajattelen eri tietokoneohjelmista, että kun ihminen on ne luonut voi joku toinen ihminen sinne myös murtautua. Kuinka käykään kun hakkeri murtautuu e-reseptejä hallinnoivaan ohjelmaan ja vähän sekoittelee reseptejä keskenään. 

3 kommenttia:

  1. Entäpä, jos tuleekin koneeseen oikosulku? Kaikki tähän astiset tiedot häviääkin?
    Nim.merk. Skeptikko pessimisti ;)

    VastaaPoista
  2. Tulipa mieleeni myös väärän napin painaminen. Me ollaan kuitenkin ihmisiä ja joskus sormi eksyy väärään nappiin...

    VastaaPoista
  3. SH: Totta.
    Ja entäpä jos on esim. pirteä 70-80vuotias nainen/mies, joka asuu vielä kotona (kotipalvelu käy korkeintaa EHKÄ 1-2x pvässä). Eihän sen ikänen osaa tulostella tietsikalta enää reseptejä, kahtella niitä sieltä tms.
    Ja tuskin moni sen ikäinen haluaa edes käyttää sellaista vehjettä kuin tietokone! :(

    Hienoahan tämä on, sähköistämiseen siirtyvät paperireseptit, mutta pitäisi osata kahtoo vähän pitemmällä tähtäimellä.
    Saman palkan lääkärit suavat, jopa korotustakin ja työ vähenee! O_O Hhmm.. ei se ihan oikein ole meitä hoitajia kohtaan.

    VastaaPoista