maanantai 21. maaliskuuta 2011

Kauneus on katsojan silmässä

Elämäni eläimet TV-ohjelmassa juontaja kertoi kuinka kaunis eläin hevonen on: lihaksikas, kauniin värinen jne. Tämän kertaisessa ohjelmassa hevosella oli vatsa turvonnut ja kipeä. Hevonen ei syönyt, eikä saanut ulostettua. Hevosen maha avattiin ja vaiva suolistossa korjattiin. Juontaja näki suolet ja kehui niitäkin kohteliaasti kauniiksi, koska hevonen muutenkin on kaunis eläin. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin totesi suolten antaneen hänelle mielikuvan avaruusolioista.

Itse olen livenä nähnyt ihmisen ja kalan suolistoa. En sanoisi niitä niinkään kauniiksi. Anatomian tunnit kyllä avautuivat huomattavasti paremmin, kun näkee suoliston. Tajuaa kyllä, kuinka tärkeä ja tarpeellinen osa ihmistä suolisto on. Suolta mahtuu vatsaan muuten yllättävän paljon. Jokainen voi itse muodostaa oman mielikuvansa suoliston kauneudesta taikka rumuudesta nähdessään ne.

Asiakkaan hoitaminen on silloin haastavaa kun hänellä ovat suolet näkösällä. Tässä tilanteessa asiakkaan tilanne on yleensä erittäin kriittinen. Monesti mennään elämän ja kuoleman rajalla. Vatsan alueen operaatiot ovat yleensä myös erittäin kipeitä. Kyllä siinä itselläkin käy kipeää, kun toinen pakollisten hoitojen (ja  hyvän kivunlievityksenkin) aikana irvistää. Kauneus taitaa olla aika kaukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti