ALKOHOLISMI
Alkoholismi (lat. Alcoholismus; ICD-10: F10.2[1]) on sairaus, johon sairastunut tuntee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Alkoholismi on yksi päihderiippuvuuden muodoista. Alkoholistin on vaikea kontrolloida juomistaan, joten hän kärsii sekä fyysisestä että psyykkisestä riippuvuudesta ja vieroitusoireista. Alkoholismin muihin määritelmiin kuuluu esimerkiksi pitkäaikainen liiallinen alkoholinkäyttö, joka aiheuttaa sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja. Alkoholismi voidaan jakaa kahteen lajiin: kausittaiseen (Alcoholismus episodicus) ja jatkuvaan ryypiskelyyn (Alcoholismus chronicus). (Wikipedia)
HEROIINI
Huume, joka auttaa pakenemaan todellisuutta mutta tekee hetkestä, jona todellisuus jälleen tavoittaa käyttäjän, melkein mahdotonta kestää. (Tohtori Lemuel Pillmeister kirjassa: Heroiini päiväkirja, Nikki Sixx,Ian Gittings 2008)
Heroiini eli diasetyylimorfiini (myös diamorfiini) on oopiumiunikosta saatavasta morfiinista tai kodeiinista edelleen jalostettu voimakas puolisynteettinen opioidi, joka lievittää kivuntunnetta tehokkaasti jo pienellä annostuksella.[1] Heroiinia käytetään siksi voimakkaana kipulääkkeenä, mutta joissain maissa käytetään sen sijaan morfiinia tai muita voimakkaita opioideja. Heroiini on morfiinin 3,6-diasetyyliesteri, joka metabolisoituu elimistössä morfiiniksi.[2] Valkoinen kiteinen muoto, joka yleensä mielletään "puhtaaksi heroiiniksi" on yleensä hydrokloridisuola: diasetyylimorfiinihydrokloridi (C21H23NO5.HCl). Heroiini on lähes kaikissa maissa luokiteltu huumeeksi. Heroiinin käyttö aiheuttaa herkästi riippuvuuden.[1] Se on kaksi kertaa morfiinia voimakkaampaa, mutta huumausainekäytössä heroiini ei ole välttämättä puhtaassa muodossaan. (Wikipedia)
KOKAIINI
Perulainen marssipulveri-stimulantti, jolla on se erityislaatuinen ominaisuus, että mitä enemmän sitä vetää, sitä enemmän nauraa omituisissa tilanteissa. (Tohtori Lemuel Pillmeister kirjassa: Heroiini päiväkirja, Nikki Sixx, Ian Gittings 2008)
Kokaiini estää aivojen osana toimivien proteiinien toimintaa ja sekoittaa aivojen toimintaa monin tavoin, mikä tekee siitä erittäin vaarallisen huumeen. (Wikipedia)
MASENNUS
Kun kaikki, mille nauraa, on surkeaa ja tuntuu ettei pysty lopettamaan. (Tohtori Lemuel Pillmeister kirjassa: Heroiini päiväkirja, Nikki Sixx, Ian Gittings 2008)
Masennus eli depressio on mielialahäiriöiden (ICD-10 F3) ryhmään kuuluva psykiatrinen sairaus. Sitä luonnehtii koettu ja usein muillekin nähtävissä oleva apeuden, melankolian, alavireisyyden ja toivottomuuden
tila. Masennus usein häiritsee sosiaalista kanssakäymistä ja alentaa
elämänlaatua. Masennukseen liittyy monesti myös erilaisia somaattisia
oireita, kuten kipua, fyysistä voimattomuutta ja unettomuutta.
Masennukseen liittyy usein myös itsetuhoisuus tai itsetuhoiset
ajatukset. Masennusta ei pidä kuitenkaan sekoittaa suruun eli elämän traagisia tapahtumia seuraavaan ei-patologiseen reaktioon. (Wikipedia)
PSYKOOSI
Kun kaikki muuttuvat pieniksi nukeiksi ja niillä on neuloja suussa ja vihaavat sinua, etkä sinä välitä, koska sinulla on VEITSI! AHAHAHAHAHAHA!!! (Tohtori Lemuel Pillmeister kirjassa: Heroiini päiväkirja, Nikki Sixx, Ian Gittings 2008)
Psykoosi on vakava mielenterveyden
häiriö, jossa henkilön todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy usein
karkealla tavalla siten, että henkilöllä on huomattavia vaikeuksia
erottaa tosi epätodesta. Termiä psykoosi käytetään psykiatriassa usein synonyyminä termille mielisairaus. Psykoosi voi joskus laueta vaikean järkytyksen eli traumaattisen tapahtuman seurauksena (esimerkiksi omaisen kuolema) tai elimellisestä syystä. Myös pitkäaikainen unettomuus, päihteen tai lääkeaineen käyttö tai niistä vieroittautuminen voi joskus johtaa psykoosiin.Aistiharhat, oudot tunnekokemukset ja niiden selityksiksi muodostuvat harhaluulot
vääristävät todellisuutta ja aiheuttavat usein ongelmia ihmissuhteissa.
Oudot ja usein pelottavat kokemukset voivat johtaa siihen, että
henkilön kyky ilmaista tunteitaan heikkenee, hän vetäytyy ihmissuhteista
tai eristäytyy omaan sisäiseen maailmaansa. Joskus, mutta harvoin,
psykoottiset oireet aiheuttavat aggressiivista tai impulsiivista käyttäytymistä. Psykoosia sairastavilla on myös muita oireita, kuten pelkoja, ahdistusta,
masennusta ja unettomuutta. Psykoottinen häiriö ei välttämättä vaikuta
kaikkeen psyykkiseen toimintaan, joten joillakin elämän alueilla henkilö
voi suoriutua normaalilla tavalla. (Wikipedia)
RIIPPUVUUS
Kun voi luopua jostakin milloin tahansa, kunhan se on ensi tiistaina. (Tohtori Lemuel Pillmeister kirjassa: Heroiini päiväkirja, Nikki Sixx, Ian Gittings 2008)
Riippuvuus eli addiktio (lat. addictio,
jättäminen jonkun valtaan) on pakonomainen tarve harjoittaa jotakin
toimintoa tai kokea tietynlainen tunnetila. Riippuvuuden vaikutus
elämään vaihtelee hyödyllisestä ja elämää ylläpitävästä terveestä
riippuvuudesta haitalliseen riippuvuussairauteen. Riippuvuudet voidaan
jakaa kehollisiin tai henkisiin (fyysisiin tai psyykkisiin)
riippuvuuksiin. Riippuvuus liittyy usein mielihyvähakuisuuteen. Yleisiä haitallisia riippuvuuksia ovat esimerkiksi päihderiippuvuudet, lääkeriippuvuudet, nettiriippuvuus ja peliriippuvuus. (Wikipedia)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti