Fysiikka on ihmeellistä ja fysiikan lait nimenomaan. Tässäpä pätkä eräästä kirjasta, joka kertoo kuinka pienestä kaikki onkaan kiinni.
" Maailmankaikkeutta ohjaavat tietyt "lait". Muutamia esimerkkejä näistä fysiikan laeista:
Gravitaatio eli painovoima, joka saa aikaan sen, että esine putoaa maahan.
Ydinvoimat, jotka aiheuttavat sen, että energiaa syntyy atomien pilkkoutuessa.
Sähkömagneettinen voima.
Paikan ja ajan lait. Kolmea tilaulottuvuutta voidaan kuvailla esimerkiksi käsitteillä ylös/alas, taaksepäin/eteenpäin ja sivusuuntaan.
Nämä lait vuorostaan ovat kehittyneet "alkuehdoista", toisin sanoen niistä erityisoloista, jotka olivat voimassa universumin syntyhetkellä. Jos jokin näistä alkuehdoista tai fysiikan laeista olisi ollut hiukankin erinlainen, universumimme ei olisi voinut syntyä. Ne ovat tismalleen maailmankaikkauden ja elämän syntymään "mukautettuja". Muutamia esimerkkejä tästä antaa fyysikko Stephen Hawking:
- Jos maailmankaikkeuden tiheys olisi ollut miljoonasosan miljoonasosaa suurempi tai pienempi kuin se oli, maailmankaikkeus olisi romahtanut 10 vuoden kuluessa tai jäänyt täysin tyhjäksi.
- Jos maailmankaikkeus olisi koko kehityksensä aikana laajentunut vain aavistuksen nopeammin tai hitaammin, olisi koko universumi romahtanut. Jos laajenemisvauhti olisi ollut vain 0,000000000000001% hitaampi, se ei olisi toiminut ja olisimme siten nykyään vailla maailmankaikkeutta.
- Jos niiden partikkelien, joista atomit koostuvat, massa olisi hiukan toisenlainen, meiltä puuttuisivat alkuaineet, joista luonto on rakentunut, ja siten meillä ei olisi luontoa eikä ihmistäkään. Samaan tapaan elämälle välttämätön aurinko (ja muut tähdet) eivät voisi toimia, jos elektronin varaus olisi hiukkasenkin toisenlainen.
On hämmästyttävä tosiseikka, että juuri nämä edellytykset olivat olemassa universumimme syntyhetkellä ja että fysiikan lait ovat täsmälleen sopivat sen ylläpitämiseen. Itsestään selvä selitys tälle kuuluu, että näin on täytynyt olla, koska muutoin emme olisi olemassa emmekä voisi esittää kysymystä, mutta sen jättää varjoonsa ajatus, jonka mukaan on lähes tyystin epätodennäköistä, että täysin optimaaliset ehdot olisivat olleet olemassa aivan sattumalta yhdessä ainoassa yrityksessä. Fyysikko Michael Turner on sanonut, että "tarkkuus on samaa luokkaa kuin jos joku heittäisi darts-tikan läpi koko universumin ja osuisi täsmälleen millimetrin kokoiseen alueeseen."
Lähde: Stefan Einhorn: Salattu Jumala.2009. Luku; Jumalan ja modernin fysiikan kohtaaminen.
Jos fysiikka ja uskonto kiinnostaa, suosittelen lukemaan Kari Enqvistin kirjoja. Esimerkiksi Uskomaton matka uskovien maailmaan tai Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat. Ne pitävät sisällään tarinoita elämästä, kokemuksia, ytimekkäitä faktoja, ihmettelyjä ja filosofiaa.
VastaaPoistaEnsin mainitussa kirjassa sivun 100 tienoilla perehdytään tähän tiede-jumala ihmettelyyn.
Enqvist huomauttaakin, että yleensä nämä evidentialistien argumentit ovat huomattavasti tieteen eturintamaa jäljessä, koska he eivät yleensä ole itse hiukkasfyysikkoja tai kosmologeja, joten joutuvat tyytymään populäärikirjallisuuteen.
Yleensä nämä mitä Stephen Hawkingin on todennut, ovat olleet silloin mielenkiintoisia huomioita. Uusia, joita pidemmälle ei ole vielä päästy, mutta tiede etenee ja näillekkin hämmästyttäville asioille löytyy perustelu, kun vain kehitytään. Alkuräjähdyksen tapahtuminen todennäköisesti kyetään selvittämään joskus ilman klassista logiikkaa, jossa vallitsevat syy ja seuraus. Se on vaikea käsittää, mutta todellista esimerkiksi kvanttifysiikassa.
Nopea päivitys vielä kirjoittamiisi väitteisiin:
Kriittinen tiheys tänä päivänä selittyy Einsteinin liikeyhtälöillä ja inflaatiolla. Mikä tahansa mielivaltainen alkutiheys ajautuu kriittiseen tiheyteen suurella tarkkuudella. Joten ei ole kysymys mistään mystisestä, vaan samantyylisesta faktasta, että tavarat maassa putoaa, kun ne tiputtaa.
Ja partikkelit, joista atomit koostuvat (protoni, elektroni, neutroni) pitävät sisällään toisia partikkeleita (paitsi elektroni), joita kutsutaan kvarkeiksi. Protonin ja neutronin massat ovat läheskokonaan kvarkkien liike-energioiden summa, koska kvarkit ovat kevyitä ja liikkuvat lähes valonnopeudella. (suhteellisuusteorian asioita, mutta todellisia. suhteellisuusteoria on joka päiväistä GPS-paikannuksessa ja massa sekä liike-energia esimerkiksi CERN:ssä). Pieni kvarkkien massamuutos ei vaikuta protonin ja neutronin massaan juuri ollenkaan. Jos protoni haluttaisiin muutta 0,1 prosenttia neutronia raskaammaksi pitäisi kvarkkien massoja muutta jopa sadalla prosentilla.
Tietomme laajenee ja asiat selvinnee.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi ja kirjoitukseni päivityksestä. Tietomme todellakin laajenee.
VastaaPoistaUskonto ja fysiikka kiinnostavat tiettyyn pisteeseen asti. Mainitsemasi Enqvist:in kirjat otan tarkasteluun.