”Kaksitoista kysymystä ”keksittyjen” tautien ja epävarmojen hoitojen tunnistamiseksi
- Onko sairaudellani nimi?
- Onko olemassa kansainvälisiä suuntaviivoja tämän sairauden diagnoosin kuvaamisesta ja sen hoitamisesta, ja mistä voin löytää ne?
- Onko testiä, joka tunnistaa sairauteni helposti?
- Kuinka monella ihmisellä tämä testi osoittaa positiivisen (sairaalloisen) tuloksen? (Kuinka suuri on väärien positiivisten löydösten määrä?)
- Kuinka monella ihmisellä, jolta löytyy sairaalloinen (positiivinen) tulos, testin uusinta antaa normaalin tuloksen?
- Kuinka monella tautiin sairastuneella ihmisellä testi näyttää negatiivisen (normaalin) tuloksen? (Kuinka suuri on väärien negatiivisten löydösten määrä?)
- Mitä seurauksia (komplikaatioita) tällä sairaudella on yhden, kahden, kymmenen vuoden kuluttua minulle? (Kuinka monella ihmisellä 100:sta, joilla on sama taudinkuva kuin minulla, esiintyvät nämä seuraukset yhden, kahden, kymmenen vuoden kuluttua?)
- Kuinka monella ihmisellä, jolla ei ole tätä sairautta, esiintyvät nämä komplikaatiot yhden, kahden, kymmenen vuoden kuluttua?
- Onko tälle sairaudelle tehokasta hoitoa?
- Kuinka monella ihmisellä 100:sta, jolla on sama taudinkuva kuin minulla, esiintyvät nämä sairauden komplikaatiot yhden, kahden, kymmenen vuoden kuluttua, kun hoitoa on annettu?
- Kuinka monella ihmisellä 100:sta, joilla on sama taudinkuva kuin minulla, esiintyvät nämä komplikaatiot yhden, kahden kymmenen vuoden kuluttua ilman, että hoitoa on annettu?
- Kuinka monella ihmisellä 100:sta, joilla on sama taudinkuva, esiintyy tämän hoidon komplikaatioita, jotka eivät olisi muuten esiintyneet?”
Lähde: Professori, lääket. Tri Peter Sawicki, DIeM Intitut für evidenzbasierte Medizin, Köln. Kirjasta ; Miten meistä tuli potilaita? Jörg Blech. 2004
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti