Jokaisen täytyy elää, jotta voi kuolla. Väittäisimpä kuoleman herättävän joka kerta jotain kysymyksiä. Sairaanhoitajana kohtaan väistämättä kuolemaa ja varsin monesti eettiset asiat nousevat hoitajana mieleeni. Mikä on oikein ja mikä väärin? Kuka saa päättää milloin on lähdön hetki itse kullekin? Mikä on eettisesti oikeaa?
Tutkiskelin asiaa. Lääkäreillä ja hoitajilla on omat ettiset ohjeensa, joiden mukaan toimia.
Lääkärin ettisissä ohjeissa sanotaan mm. näin:
"Lääkäriksi ryhtynyt henkilö on ottanut hoitaakseen suuren ja vaativan tehtävän. Tästä tehtävästä hän ei voi suoriutua, ellei hänellä ole perusteellisten tietojen ohella vakavaa halua noudattaa lääkärin ammatin harjoittajan vuosituhansien ajan tunnustamia ettisiä velvoituksia. Hän saavuttaa toiminnassaan luottamusta persoonallisuutensa, tietojensa ja ammattitaitonsa perusteella. Näiden periaatteiden mukaisesti on Suomen lääkäriliiton valtuuskunta hyväksynyt lääkäreiden noudatettaviksi ammattia harjoittaessaan seuraavat ohjeet:
1. Lääkärin velvollisuutena on suojata ihmiselämää ja lievittää kärsimystä. Hänen tulee pitää päätavoitteenaan edistää terveyttä ha sen saavuttamista.
2. Lääkärin tulee palvella kanssaihmisiään lähimmäisenrakkauden mukaisesti sekä osoittaa käyttäytymisellään ja toiminnallaan olevansa tehtävän vaatiman luottamuksen arvoinen. Lääkärin ei pisä koskaan osallistua kidutukseen, kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoon tai muuhun epäinhimilliseen toimintaan tai sellaisen valmisteluun.
4. Lääkäri älköön käyttäkö arvovaltaansa siten, että potilaan oikeus määrätä itsestään joutuu uhanalaiseksi. Silloinkin kun potilas ei pysty ilmaisemaan tahtoaan, on lääkärin velvollisuutena toimia potilaan parhaaksi.
Jos lääkäri joutuu tutkimus- tai hotopäätöksissään toimimaan potilaan tahdosta riippumatta, on päätösten aina perustuttava lääketieteellisiin syihin."
Lääkärin eettiset ohjeet kokonaisuudessaan: www.laakariliitto.fi
Sairaanhoitajan eettisissä ohjeissa sanotaan näin.
"1. Sairaanhoitajan tehtävä
Sairaanhoitajan tehtävä on väestön terveyden edistäminen ja ylläpitäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä kärsimyksen lievittäminen.
2. Sairaanhoitaja ja potilas
Sairaanhoitaja on toiminnassaan ensisijaisesti vastuussa niille potilaille, jotka tarvitsevat hänen hoitoaan. Hän suojelee ihmiselämää ja edistää potilaan yksilöllistä hyvää oloa. Sairaanhoitaja kohtaa potilaan arvokkaana ihmisenä ja luo hoitokulttuurin, jossa otetaan huomioon yksilön arvot, vakaumus ja tavat.
Sairaanhoitaja kunnioittaa potilaan itsemääräämisoikeutta ja järjestää potilaalle mahdollisuuksia osallistua omaa hoitoaan koskevaan päätöksentekoon."
Sairaanhoitajan ettiset ohjeet kokonaisuudessaan: www.sairaanhoitajaliitto.fi
Ja entäpä sitten asiakas. Hänelläkin on olemassa oikeuksia vaikuttaa omaan hoitoonsa.
"Potilaan keskeisimmät oikeudet.
Oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon ja hyvään kohteluun. Hoitopäätöksiin saavat vaikuttaa pelkästään lääketieteelliset syyt.
Potilaalla on itsemääräämisoikeus.
Potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan. Potilaalle ei saa antaa sellaista hoitoa tai tehdä sellaisia toimenpiteitä, joista hän kieltäytyy. Jos potilas kieltäytyy jostain hoidosta, häntä on mahdollisuuksien mukaan hoidettava muulla lääketieteellisesti hyväksyttävällä tavalla, johon hän suostuu.
Jos potilas ja lääkäri eivät pääse yhteisymmärrykseen hoidosta, siitä päättää viimekädessä lääkäri lääketieteellisten syiden perusteella.
Potilaalla on oikeus kieltäytyä hoidosta. Hän voi kieltää hoidon tai toimenpiteen, vaikka se olisi tarpeellinen hänen terveyttään tai henkeään uhkaavan vaaran torjumiseksi. Lääkärin on selitettävä potilaalle ymmärrettävällä tavalla, mitä kieltäytyminen merkitsee. Jos potilas edelleen kieltäytyy tutkimuksesta tai hoidosta, kieltäytymisestä on tehtävä luotettavalla tavalla vahvistettu merkintä potilasasiakirjoihin."
Potilaan keskeisimmät oikeudet kokonaisuudessaan: www.valvira.fi
Asia ei siis ole ollenkaan helppo ja yksinkertainen. On monta eri näkökulmaa pohdittavana. Asiakkaiden kuolema tulee vastaisuudessakin herättämään eettisiä ajatuksia ja kysymyksiä. Jokainen asiakas on yksilö ja kuolema myöskin. Eettiset ohjeet luovat ammatillisen pohjan ymmärtää asiaa. On myös annettava suuri kiitos omalle työyhteisölle, jossa pohdimme asioita yhdessä. Se on tiimityötä parhaimmillaan!
Duodecimin sivuilta löytyi kirja, josta voisi löytyä lisää näkökulmaa aiheeseen:
Elämän loppu vai kuoleman alku-hoitopäätökset kuoleman lähestyessä. Toim. Juha Hänninen
Se mitä itse en pidä eettisesti oikeana millään piirun karvan verrallakaan on lääkärin ''valta'' kumota hoitotahto. Se miua itseäni henkilökohtaisesti v*tuttaa näin suomeksi sanottuna.
VastaaPoistaHyvän esimerkkinä tuli TV1:ltä (muistaakseni) ''Isän kuolema'' dokumentti. Hoitajat olivat tietämättömiä hoitotahdosta, vaikka sen piti olla potilaskansiossa, lääkäri yrittää saada omaiset puhumaan hoitotahdon laatineelle, että se pitäisi purkaa.
En ymmärrä, miksi ihmisen ei anneta lähteä silloin kun aika on, miksi ei anneta lähteä silloin kun tilaisuus on - ja jos sitä potilas itse tahtoo. Ei järkeeni mene, miksi pitää pitkittää esim. syöpäpotilaiden elämää - miksei vain anneta kipulääkettä ja piste, kunhan ko. potilas ei tunne kipua - se on tärkeintä! Ja paskat omaisten ajatuksista, itsemääräämisoikeus ei todellakaan toteudu kaikilta osin Suomessa.