Selailin Anna-lehteä 1.9.2011. Silmiini osui pikku juttu "
Pitääkö töissä olla kivaa?"
"Pitääkö töissä olla kivaa?
Saako töissä olla kivaa? Pitäisikö siellä olla kivaa? Kilautetaan Duunitohtorille.
Haloo, Duunitohtori eli tutkija Jari Hakanen Työterveyslaitokselta. Olisiko töissä syytä olla kivaa? - Ehdottomasti, eikä se tarkoita sitä, ettei hoidettaisi hommia. Töissä kivuus syntyy ennen kaikkea siitä, että kokee työn imua. Tämä on mahdollista, kun työ on rittävän haastavaa ja ponnisteluista saa tunnustusta. Ja kun asioita jaetaan työkavereiden kesken.
Mitä sanot sille yrmylle, joka ei koskaan tervehdi? - Huomaavaisuus ja arkinen ystävällisyys ovat yhteydessä vähäisempään työuupumusoireiluun ja suurempaan työn imuun. Olemme tutkineet tätä suomalaisissa tuomioistuimissa.
Onko se pahasta, jos kahvitauko välillä venähtää? - Se on päinvastoin hyvä juttu. Palautuminen ei voi tapahtua pelkästään kotona ja harrastuksissa. Työpaikoille tarvitaan juhlahetkiä!
Miten innostunut työkaveri vaikuttaa muihin? - Tutkimme tätä parhaillaan hammaslääkäreillä- ja hoitajilla. Se tiedetään jo, että toisen innostus tarttuu osittain toiseen. Kun annamme itsestämme jotakin hyvää, myös oma itsearvostuksemme lisääntyy.
Onko työpisteen somistaminen turhuutta? - Ei tietenkään. Kuvat, kortit ja lasten piirustukset voimaannuttavat ja tuovat suhteellisuudentajua. Jos töissä on tiukkaa, ne muistuttavat, että on minulla muutakin elämää.
Mitä firma hyötyy siitä, että työntekijöillä on mukavaa? - Yhdysvalloissa tehtiin tutkimus bisnesalalla. Yritykset jaettiin neljään ryhmään sen mukaan, miten paljon työn imua ihmiset kokivat. Korkeimman ja matalimman ryhmän välinen ero tuottavuudessa oli lähes miljoona dollaria vuodessa. Myös asiakastyytyväisyys ja -uskollisuus, työteho ja työturvallisuus olivat korkeammat, ja työntekijät vaihtoivat harvemmin työpaikkaa."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti