Erittäin mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä kirja. Kirjan ydin ajatus on pohtia miten ylidiagnostiikka tekee meistä sairaita vai tekeekö? Kirjan sävy ei ole kärkäs. Kirjassa ei teilata tai moitita ketään. Kirja kertoo tiukkaa faktaa nyky terveydenhuollon käytännöistä. Kirja on yhden ihmisen, Iris Pasternack, tulkintaa tilastoista ja tutkimuksista ja jokaisen on tehtävä omat päätelmänsä asioista.
Minut kirja sai miettimään ylidiagnostiikkaa ja kaikkea tutkimuksiin liittyvää. Ovatko kaikki tutkimukset oikeasti niin tarpeellisia? Otetaanko niitä tottumuksen vuoksi, varmistuksen varmistukseksi? Tutkimusten tekeminen tai tekemättä jättäminen on sitten taas eettinen ongelma. Samoin osallistunko seulontaan vai en? Mitä jos kuitenkin juuri nyt juuri tämä tutkimus on se joka paljastaa jotain tärkeää? Mitä jos juuri tämä seulonta kerta paljastaa minusta jotain? Nämä ovat pahoja kysymyksiä niin, lääkärille, hoitajalle kuin kenelle vain. Otanko vai jätänkö?
Ennen kuin aloin lukea kirjaa töissä keskustelimme kuvauksista. Totesin itsekin että, hiukan jännittäisi mennä CT-kuvaukseen juurikin sivulöydösten vuoksi. Enemmän jännittäisin varmaan sitä, kuin itse sitä, mitä on tarkoitus kuvata. Huomasin myös tulleeni ylidiagnosoiduksi. Lääkäri käynnillä yhden sanan perusteella lääkäri käynnisti prosessin, johon kuului ultraääntä ja ylimääräisiä lääkäri käyntejä, puheluita. Tajusin jo silloin, että kaikki tuo on turhaa, mutta niin kuin kirjassakin pohditaan, entä jos. Kaikki tutkimukset tehtiin ja lopputulos oli puhdas. Ärsytti kun en viheltänyt peliä poikki heti, mutta jos....
Lopuksi vielä kirjan takakannen teksti. Jospa joku innostuisi tämän myös lukemaan.
Iris Pasternack; Tautitehdas. Miten ylidiagnostiikka tekee meistä sairaita? 2015.
”Mitä enemmän verikokeita, röntgentutkimuksia ja seulontoja, sen parempaa on terveydenhoito - vai onko? Länsimaiset ihmiset ovat terveempiä kuin koskaan, joten miksi sairauksia diagnosoidaan entistä enemmän?
Nykyaikaiset tarkat kuvantamislaitteet paljastavat kehostamme enemmän kuin on tarpeen tietää: jokainen muutos ei tarkoita syöpää, ja harmittoman kyhmyn leikkaus voi olla itse kyhmyä vaarallisempi. Monet seulonnat taas aiheuttavat turhaa huolta niistä saatuun hyötyyn nähden. Uusi ilmiö on myös normaalien elämänilmiöiden nimeäminen sairauksiksi. Korkea verenpaine ja kolesteroli huolettavat monia, mutta ovatko ne sairauksia?
Tautitehdas tarkastelee kriittisesti varhaista diagnostiikkaa, sairauksien etsimistä ja normaalien elämänilmiöiden nimeämistä sairauksiksi. Kirja kuvaa runsain esimerkein terveydenhoidon paradoksia: kun ihmiset ovat terveempiä, sairauksia on etsittävä tarkemmin.”
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti