lauantai 25. helmikuuta 2012

Erottelutyylit- tavat löytää todellisuutta - osa 1/9-

Internetistä ja eri lehdistä löytyy ajoittain testejä, Millainen olet työntekijänä?, Onko työkaverisi narsisti? yms. Lukiessani Monessa mielessä, NLP-mielikirja II:sta törmäsin erottelutyyleihin. Erottelutyylit poikkeavat lehtien stereotypioista niin, että näitä kaikkia erottelutyylejä löytyy meiltä kaikilta, tilanteen mukaan. Olikin ihan mielenkiintoista lukea niitä ja miettiä missä tilanteessa mitäkin käyttää. Lisäksi noista sai ihan kivoja vinkkejä vuorovaikutus tilanteisiin, joita sairaanhoitajan työssä piisaa ;)

Lukekaapa tekin ja pohtikaa mikä sopii teihin itseenne. Ehkäpä tekin saatte vinkkejä omiin vuorovaikutustilanteisiinne.

Teen tästä useamman osan sarjan, koska erottelutyylien kuvaukset ovat pitkiä. Tämä ensimmäinen osa olkoon pohjustusta tulevaan. Ja NLP= Neuro Linquistic Procramming, Neurolinqvistinen Prosessointi on sovelletun psykologian suuntaus, jonka tarkoituksena on parantaa ihmisten välistä kommunikaatiota ja oppimista.

"Maailma on täynnä informaatiota, mutta olemme tottuneet huomaamaan siitä vain osan. Erottelutyylit (metaohjelmat) on NLP-malli ihmisten erilaisista tavoista vastaanottaa ja suodattaa informaatiota. Erottelutyylit kuvaavat, mihin todellisuuden puoleen kiinnitämme ensisijaisesti huomiota.

Erottelutyylit ilmenevät ajattelumme ja toimintamme suuntautumistaipumuksina. Erottelutyylit liittyvät ihmisten perususkokemuksiin ja -arvoihin siitä, mikä on tärkeää tai olennaista. Kun jokin on henkilökohtaisesti tärkeää, huomio kiinnittyy siihen (kaikista lukemattomista vaihtoehdoista), se tekee viestin helposti vastaanotettavaksi ja ymmärrettäväksi, se motivoi.

Jossain tilanteessa joku meistä- esimerkiksi- on päättänyt (enemmän tai vähemmän tietoisesti), että yksityiskohdat ovat tärkeitä, tärkeämpiä kuin kokonaisuus. Tällöin on tärkeää kiinnittää huomiota yksityiskohtiin ja on tärkeää ottaa selville yksityikohdat. On tärkeää puhua yksityiskohtaisesti. Jos jokin on silloin liian yleisellä tasolla, siihen ei voi muodostaa mielipidettä tai sen perusteella ei voi motivoitua. Päätös on saattanut syntyä -kuten uskomukset yleensä- jonkin tai joidenkin kokemusten perusteella. Hän on saattanut epäonnistua jossakin tilanteessa, kun ei kiinnittänyt tarpeeksi huomiota yksityiskohtiin, tai hän on saattanut onnistua poikkeuksellisen hyvin juuri siksi, että tuli olleeksi yksityikohtainen. Kun yksityiskohdat ovat tulleet henkilökohtaisesti tärkeäksi, tapa ajatella, olla vuorovaikutuksessa, havannoida, motivoitua työskennellä jne. muotoutuu osittain tällä perusteella.
Jos erottelutyylit otetaan huomioon on helpompaa ja nopeampaa saada hyvä yhteys syntymään ihmisten välillä. Erottelutyylien tunnistamisen kautta pääsee ymmärtämään toista ihmistä ja -SAMAUTTAMISEN kautta- puhumaan hänen kieltään. Vuorovaikutuksessa erottelutyylit ovat siis vuorovaikutustyylejä tai motivointi-, ohjaus- ja neuvontatyylejä. Erottelutyylit tarjoavat myös keinon rikastaa tai monipuolistaa jokaisen omaa vuorovaikutus- ja esittämistpaa. Viestin vastaanotettavuuden tai perillemenon kannalta on usein paljon tärkeämpää se, MITEN asia esitetään kuin se mitä esitetään. Saman asiasisällön voi esittää lukemattomilla eri tavoilla. Erottelutyylit kertovat osaltaan näistä lukemattomista tavoista.

Erottelutyylit ovat kontekstisidonnaisia, toisin sanoen ne voivat vaihdella asia- tai tilanneyhteyden mukaan.Esimerkiksi joku voi olla selvemmin yksityiskohtainen työssä ja kokonaisvaltainen kotona ja vapaa-ajalla. Meillä kaikilla onkin kaikki erottelutyylit. Meillä KAIKILLA ON KAIKKI tyylit. Mikä enemmän, mikä vähemmän käytössä. Mikä missäkin tilanteessa. Työssä, kotona, oppimisessa, hankinnoissa.

Erottelutyylit eivät siis ole joko-tai- tyylejä vaan pikemminkin jatkumoita, joissa liikumme eri tilanteissa."

Monessa mielessä, NLP-mielikirja II; Toim. R.Asikainen, P. Von Harpe, 1997.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti