tiistai 18. syyskuuta 2012

Kuinka monta kaveria sinulla on?

Nykyään voidaan kaverien määrä määrittää esim. facebook profiilin kautta. Vaan mitä sanoo tiede sopivasta kaverien ja/tai sosiaalisten suhteiden määrästä. Tässäpä eräs teoria:

"Ihmisapinoiden ja muiden apinoiden suurin ryhmä, joka vielä voi pysyä  yhdessä ja olla toimiva, kun keinot suhteiden ylläpitoon perustuvat paljon aikaa vievään sukimiseen ja harvoihin muihin eleisiin tai ilmeisiin, on keskimäärin noin 70 yksilöä. Vertailun vuoksi voi todeta, että ihmisen vastaavaksi sosiaaliseksi ryhmäksi, muun muassa neocortexin suhteellisen koon perusteella, on esitetty keskimäärin noin 150 henkeä. Mikäli sosiaalisten suhteiden ylläpito perustuisi ihmisilläkin apinoiden keinoon, sukimiseen, ystävyys- ja tuttavuussuhteiden huolto vaatisi 40% päiväajasta. Puhekielen ansiosta ihminen selviytyy kontakteista nopeammin: useista kulttuureista saatu keskiarvo on noin 20% valveillaoloajasta, eli olemme tässäkin suhteessa kädellisten aikaraamissa. 
  •    
  •  
Brittiläinen evolutiivisen psykologian edustaja Robin Dunbar työtovereineen päättelee, että puhekieltä olisi tarvittu sosiaaliseen yhteydenpitoon siinä vaiheessa, kun suhteiden ylläpitoon käytetty aika ryhmäkoon kasvaessa alkoi ylittää noin 30% valveillaoloajasta. Tämän tutkijat olettavat tapahtuneen puolisen miljoonaa vuotta sitten varhaisen Homo Sapiens- populaatioiden ilmaantuessa."
          Seppo Turunen; Paviaaneja, punaviiniä ja puutarhanhoitoa. 2007.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti