perjantai 17. toukokuuta 2024

MIKÄ? Missä? Miksi?

 MIKÄ

on evoluutio?"Tieteilijät nimittävät evoluutioksi sitä, kun yhdentyyppinen elollinen kehittyy hyvin hitaasti uudeksi eliölajiksi. Ensimmäiset pieneliöt, bakteerit, olivat pikkuruisia, vain yhdestä solusta koostuvia. Kesti yli 2500 miljoonaa vuotta, ennen kuin niistä kehittyi isompia olentoja."

on iho "Iho on elin-ihmisen elimistä suurin ja yksi tärkeimmistä."

on aivojen rakenne "Avoissa on kaksi puolta. Oikealla puoliskolla ajatellaan esimerkiksi musiikkia, värejä ja muotoja. Aivojen vasen puoli auttaa matematiikassa, arvoitusten ratkaisemisessa ja puhumisessa."

on uni" Uni on tarina, jonka aivot sepittävät ihmisen nukkuessa. Unen tapahtumat tuntuvat nukkuessa todellisilta.Uniin voi liittyä monenlaisia tunteita- onnea, surua tai pelkoa. Pelottavia unia nimitetään painajaisiksi."

 

Kuva Pixabay/Peggy_Marco

on sydämen työ "Sydän on lihas, joka pitää veren liikkeessä. Jos panee käden rinnalleen, lähelle sydäntä, voi tuntea sen sykkivän. Sydän pumppaa joka sykähdyksellä verta kaikkialle elimistöön."

on veri "Suurin osa verestä on nestettä, jota sanotaan plasmaksi. Lisäksi siinä on puna- ja valkosoluja sekä verihiutaleita."

on bakteeri " Bakteerit ovat pienenpieniä eleviä olentoja, niin pieniä, ettei niitä voi nähdä. Niitä on koko ajan miljardeja ihmisen iholla ja sisässä. Useimmat bakteerit ovat vaarattomia tai jopa hyödyllisiä, mutta jotkin niistä voivat tehdä sairaaksi. Kun niin tapahtuu, veren valkosolut ryhtyvät töihin. Ne tappavat pahat bakteerit, ja ihminen voi taas paremmin."

on mustan surman nimen takana " Musta surma sai nimensä isoista mustista läikistä, paiseista, joita ilmestyi tartunnan saaneelle kainaloihin, polvitaipeisiin ja kaulaan."

                                                                         Kysymysten kirja... MIKÄ? 50 kysymystä ja vastausta 2011.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti