maanantai 15. elokuuta 2011

Huoletonta elämää

Mietiskelin tässä eräänä päivänä tätä yhteiskuntaa, jossa elämme. Kuinka hyvin meillä moni asia onkaan. Terveydenhuolto on kehittynyt huimasti ja kehittyy edelleen. Nyt pystymme lääkkein ja erilaisin toimenpitein (esim. tekonivelet, keinomunuaishoito) pidentämään ihmisen elämää ja parantamaan elämänlaatua.

Kääntöpuolena kaikelle hyvälle näkisin huolettomuuden. Elämmekö huolettomasti päivän kerrallaan, luottaen siihen että terveysongelmista pääsee pillerillä eroon tai ainakin sairaus pysyy huomaamattomana? Tulemmeko ollenkaan ajatelleeksi esim. verenpainetaudin tai diabeteksen mahdollisia haittoja muihin elimiin?

Onko meidän asiat jo liian hyvin?



Faktaa: " Sydän- ja aivoinfarktit sekä lonkkamurtumat vievät hengen aiempaa harvemmalta. Vuonna 1997-2007 Suomessa pystyttiin hoidon paranemisen ansiosta välttämään n. 5600 kuolemaa. Vertailuvuosien aikana sydäninfarkti potilaiden laskennallinen elinajanodote lisääntyi keskimäärin vajaalla vuodella. Aivoinfarkti- ja lonkkamurtumapotilaiden odotettu elinikä pidentyi noin puolella vuodella.
THL:n tutkimusprofessorin Unto Häkkisen mukaan yksi syy kuolemien vähentymiseen saattaa olla lääkityksen paraneminen. Myös hoitoketjujen toimivuudella ja hoidon aloittamisen nopeudella on suuri merkitys."
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti