keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Onnea valmistuville!

Onnea kaikille sairaanhoitajiksi ja lähihoitajiksi valmistuvat. Yksi tärkeä etappi on suoritettu ja uudet haasteet odottavat.

Oikeastaan kaikki alkaa vasta nyt. Nyt te olette itse vastuussa kaikesta tekemästänne, nyt teiltä odotetaan ihan vähän enemmän kuin opiskelijana. Oppiminen ei lopu tähän. Koulu antaa tosi hyvän pohjan työlle, mutta vasta työ opettaa.

Haluankin esitellä Dreyfusin mallin, joka perustuu viiteen vaiheeseen: noviisi, edistynyt aloittelija, pätevä, taitava ja asiantuntija. Seuraavassa esittelen jokaisen vaiheen hyvin karkealla referoinnilla. Jos haluaa tarkemmin malliin tutustua, niin esim. kirjasta Aloittelijasta asiantuntijaksi; Patricia Benner 1993 s. 28-46 löytyy Dreyfusin malli kokonaisuudessaan.

Noviisi on aloittelija, jolla ei ole kokemusta tilanteista. Heidät perehdytetään työtehtäviin esim. erilaisiin mittauksiin. Noviisin toiminta perustuu sääntöihin ja on näinollen rajoittunutta.
Työvuosia: 0

Edistynyt aloittelija kykenee vähimmäisvaatimukset täyttävään suoritukseen. Edistynyt aloittelija on jo joutunut riittävän moniin todellisiin tilanteisiin voidakseen havaita tilanteiden merkitykselliset osatekijät.
Työvuosia: 0-2

Pätevä on silloin, kun alkaa nähdä oman toimintansa tietoisten pitkäaikaisten tavoitteiden tai suunnitelmien valossa.
Työvuosia 2-3

Taitava tarkastelee tilannetta kokonaisuutena. Hänellä on kokemusperäinen kyky ymmärtää kokonaistilanne. Hän pystyy havainnoimaan potilaan tilan huonontumisen tai ongelman jo ennen vitaalitoiminnoissa tapahtuvaa muutosta.
Työvuosia 3-5

Asiantuntija ei enää turvaudu sääntöihin, suuntaviivoihin yms. Asiantuntijalla on takanaan valtava määrä kokemusta ja intuitiivinen ote. Asiantuntijan toimintaa on vaikea kuvailla. Hän toimii syvällisen ymmärtämisen pohjalta.
Työvuosia yli 5


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti