torstai 24. lokakuuta 2024

Palkintomatkalla 1/2

"Matkalla tulevaisuuteen

Jokaisessa päätöksessä ovat mukana aiemmat kokemuksemme (kehomme olotiloiksi tallennettuina) sekä tämänhetkinen tilanne (Onko minulla tarpeeksi rahaa ostaa X eikä Y? Onko vaihtoehtoa Z saatavilla?) Päätöksiin liittyy kuitenkin vielä eräs lisätekijä: tulevaisuutta koskevat ennusteet.

Kaikki  olennot koko eläinkunnassa tavoittelevat palkintoa. Mitä palkinto on? Pohjimmiltaan jotain, mikä vie kehon lähemmäksi sen ihanneasetusarvoa. Jos keho alkaa kuivua, vesi on palkinto; kun energiavarastot alkavat ehtyä, palkinto on ruoka. Vesi ja ruoka tunnetaan primääripalkintoina, jotka liittyvät suoraan biologisiin tarpeisiin. Yleisimmin ihmisten käyttäytymistä ohjaavat kuitenkin sekundääriset palkinnot, jotka ennakoivat primääripalkintoja. Esimerkiksi amerikkalaiselle metallisen suorakulmion näkeminen ei sinällään juuri vaikuttaisi aivoihin, mutta koska he ovat oppineet tunnistamaan sen juomavesiautomaatiksi, sen näkeminen muuttuu heille palkitsevaksi, kun he ovat janoisia.

Meille ihmisille jopa hyvin abstraktit konseptit voivat olla palkitsevia, kuten tunne siitä, että oma paikallinen yhteisömme arvostaa meitä. Ja toisin kuin eläimet, me ihmiset voimme jopa nostaa nämä palkinnot biologisten tarpeiden edelle. Kuten Read Montague on huomauttanut: "Hait eivät ryhdy nälkälakkoon." Muu eläinkunta kulkee perustarpeiden perässä, kun taas vain ihmiset sivuuttavat säännöllisesti perustarpeet abstraktien ihanteiden vuoksi. Eli kun kohtaamme moninaisia mahdollisuuksia, yhdistelemme sisäistä ja ulkoista tietoa pyrkiessämme maksimoimaan palkinnon, miten se meille yksilötasolla määrittyykään.

Haaste kaikissa palkinnoissa-olipa kyse perustarpeesta tai jostakin abstraktista-on se, etteivät valinnat yleensä kanna hedelmää välittömästi. Meidän on lähes aina tehtävä päätöksiä niin, että valitsemastamme toiminnasta seuraa palkinto myöhempänä ajankohtana. Ihmiset käyvät kouluja vuosikausia, koska arvostavat tulevaa tutkintoaan, rehkivät toissä joista eivät nauti, koska toivovat joskus vielä saavansa ylennyksen, ja pakottavat itsensä harjoittelemaan rankasti, koska haluavat olla hyvässä fyysisessä kunnossa.

Pixabay/michaljamro

Eri vaihtoehtojen vertaileminen edellyttää, että kukin niistä on arvotettava yhtenäisellä valuutalla- odotettavissa olevalla palkinnolla-minkä jälkeen valitaan se, jonka arvo on korkein. Mietitäänpä seuraavaa tilannetta: Minulle jää jonkin verran vapaa-aikaa, ja yritän päättää mitä tekisin. Minun on käytävä ruokaostoksilla, mutta tiedän myös, että minun on käytävä kahvilassa ja tehtävä laboratoriotani varten apurahahakemusta, sillä sen aikaraja lähenee. Haluan myös viettää aikaa poikani kanssa puistossa. Miten minä sovittelen näitä vaihtoehtoja?

Olisi tietenkin helppoa, jos voisin verrata kokemuksia suoraan kokemalla niistä jokaisen ja sitten palata ajassa takaisin sekä lopulta valita polkuni sen perusteella, mikä oli paras lopputulos. Valitettavasti en vain voi matkustaa ajassa.

Vai voinko?

Aikamatkailu on jotakin, mitä ihmisaivot tekevät kaiken aikaa. Kun on tehtävä päätös, aivomme simuloivat eri lopputuloksia luodakseen mallin siitä, millainen tulevaisuutemme saattaisi olla. Mielen tasolla voimme irroittautua tämänhetkisestä ja matkustaa maailmaan, jota ei vielä ole olemassa.

Tulevaisuuden tapahtumien simulointi on kuitenkin vasta ensimmäinen askel. Jotta voin valita kuvittelemieni skenaarioiden välillä, pyrin arvioimaan, mikä on palkintoni kussakin mahdollisessa tulevaisuudessa. Kun simuloin ruokakomeron täyttämisen ostoksilla, olen helpottunut, koska olen järjestelmällinen ja vältyn epävarmuudelta. Apurahaan liittyy monenlaista palkitsevuutta: ei vain rahaa tutkimuslaboratoriolle, vaan yleisemmin osaston johtajan arvostusta sekä palkitsevaa tunnetta, että olen saavuttanut urallani jotakin. Kun kuvittelen itseni puistoon poikani kanssa, se herättää iloa ja palkitsevuuden tunteen perheen läheisyyden nimissä. Lopulliseen päätökseeni vaikuttaa se, miten eri tulevaisuudet vertautuvat toisiinsa palkintojärjestelmieni yhteisessä valuutassa mitattuna. Valinta ei ole helppo, koska kaikki nämä arvostukset ovat nyansoituja: ruokaostosten siulointiin liittyy tylsyyden tuntemuksia; apurahahakemuksen kirjoittamiseen liittyy turhautumista; puistoon syyllisyyttä siitä, että töitä jää tekemättä."

Davin Eagleman; Aivot ihmisen tarina. 2018. 

torstai 10. lokakuuta 2024

Hyvää huomenta planeettamme monimutkaisin objekti

"On aamu. Koko naapurustossa on rauhallista, kun aurinko kurkistaa horisontin takaa. Kaikkialla kaupungissa, makuuhuoneessa toisensa jälkeen, tapahtuu jotain hämmästyttävää: inhimillinen tietoisuus herää henkiin. Planeettamme monimutkaisin objekti tulee taas tietoiseksi olemassaolostaan.

Pixabay/Mohamed_hassan

Hetki sitten olimme syvässä unessa. Aivojemme biologinen aines oli samaa kuin tälläkin hetkellä, mutta nyt aivojen toimintamallit ovat muuttuneet hieman- tällä hetkellä me koemme asioita. Luemme papereilta koukeroita ja erotamme niiden merkityksen. Saatamme tuntea auringon ihollamme ja tuulenvireen hiuksissamme. Ajettelemme ehkä sitä, missä asennossa kielemme on suussa tai miltä vasen kenkä tuntuu jalkaan. Hereillä ollessamme olemme tietoisia identiteetistä, elämästä, tarpeista, haluista, suunnitelmista. Nyt kun päivä on koittanut, olemme valmiita pohtimaan ihmissuhteitamme ja tavoitteitamme sekä vastaavasti ohjaamaan toimintaamme."

Davin Eagleman; Aivot ihmisen tarina. 2018. 

torstai 26. syyskuuta 2024

Todellisuus- sähkömagneettista säteilyä, sähköisiä signaaleja ja molekyylejä

"Kapealle todellisuuden kaistaleelle vangittuna

Pidämme väriä olennaisena ympäröivän maailman piirteenä, mutta ullkopuolisessa maailmassa väriä ei itse asiassa ole olemassakaan.

Kun sähkömagneettinen säteily osuu johonkin, osa siitä kimpoaa takaisin, ja silmämme havaitsevat tämän.  Voimme erottaa miljoonia aallonpituuksien yhdistelmiä, mutta ne muuttuvat väreiksi vasta päämme sisällä. Väri on aallonpituuksista tehty tulkinta, joka on olemassa vain sisäisesti.

Pixabay/TheDigitalArtist

Vielä erikoisempaa on se, että nämä mainitut aallon pituudet koskevat vain sitä, mitä kutsumme "näkyväksi valoksi", punaisesta violettiin ulottuvaa allonpituuksien spektriä. Näkyvä valo on kuitenkin vain hyvin pieni murto-osa sähkömagneettisesta spektristä-alle yhden kymmenesbiljoonasosan. Koko muu osa spektristä-radioaallot, mikroaallot, röntgensäteet, gammasäteet, matkapuhelinkeskustelut, wi-fi ja niin edelleen-kaikki tämä virtaa lävitsemme kaiken aikaa, ja olemme siitä täysin tietämättömiä. Syy on se, ettei meillä ole biologisia reseptoreita, jotka olisivat erikoistuneet poimimaan näitä spektrin muiden osien signaaleja. Biologiamme rajaa meille nähtäväksi vain hyvin kapean siivun todellisuudesta.

Jokainen olento havaitsee oman kaistaleensa ympäröivää todellisuutta. Puutiainen havaitsee sokeassa ja kuurossa maailmassaan ympäristöstään signaaleja, jotka kertovat lämpötilasta ja kehon hajuista. Lepakot puolestaan havaitsevat kaikuluotaamalla. Mustaveitsikalan kokemusta maailmasta määrittävät sähkömagneettien häiriöt. Tällaisia ekosysteemin kapeita kaistaleita nämä lajit voivat havaita. Kukaan tai mikään ei koe objektiivista todellisuutta sellaisena kuin se todella on olemassa; kukin olento havaitsee siitä vain sen, mitä on kehittynyt havaitsemaan. Oletettavasti kaikki olennot pitävät omaa kaistalettaan todellisuudestaan koko objektiivisena maailmana. Miksi edes pysähtyä kuvittelemaan, että olisi jotain muutakin kuin mitä pystymme havainnoimaan?

Miltä ulkopuolinen maailma siis oikeasti "näyttää"? Siitä ei puutu vain väri vaan myös ääni: korvat havaitsevat ilman tiivistymisen ja laajenemisen ja muuntavat sen sähköisiksi signaaleiksi. Sen jälkeen aivot esittävät nämä signaalit meille sulosointuina tai humahduksina tai kolinana ja kalinana. Todellisuus on myös hajuton: ei aivojemme ulkopuolella ole mitään sellaista kuin haju. Ilmassa leijuvat molekyylit tarttuvat nenämme reseptoreihin ja aivomme tulkitsevat ne hajuiksi ja tuoksuiksi. Todellinen maailma ei ole täynnä voimakkaita aistitapahtumia -sen sijaan aivomme valaisevat maailmaa omalla aistillisuudellaan."

Davin Eagleman; Aivot ihmisen tarina. 2018. 

torstai 12. syyskuuta 2024

Ainutlaatuinen

"Kukin meistä etenee omaa kehityskaartaan, jota ohjaavat geenimme ja kokemuksemme, ja siksi kaikilla aivoilla on erilainen sisäinen elämänsä. Aivot ovat yhtä ainutlaatuisia kuin lumihiutaleet.

Pixabay/geralt

Uusia yhteyksiä muodostuu ja muovautuu jatkuvasti biljoonittain, ja tuloksena syntyvä erityinen kytkentämalli tarkoittaa, ettei kaltaistamme ole ennen ollut olemassa eikä myöskään tule meidän jälkeemme. Oma tietoisuuskokemuksemme juuri nyt on ainutlaatuinen.

Ja koska fyysinen aines muuttuu kaiken aikaa, mekin muutumme. Emme ole vakio. Kohdusta hautaan me rakennumme jatkuvasti."

Davin Eagleman; Aivot ihmisen tarina. 2018.

maanantai 19. elokuuta 2024

Pysähdy kuuntelemaan maan laulua

Maan laulu

Maan laulua vie lämmin tuuli yli pellon metsään,

niitylle, ja radan varteen, missä kivitaskulla on pesä

murtuneessa portaassa.

Puitten alla huminoi

rauhoittava laulu peuran  nisistä, joita vasa

haparoiden imee,

maan säveliä helähtelee oksilta

metisinä terttuina, ja

niitä kiirii yli kuuman mullan metsään.

Metsän luolassa

kuuntelevat yhteen painautuneet karvakerät hyräilyä,

pelästyttämättömästi käy hyvä ääni juuri auenneissa

korvissa.

Läpi heinän ja marunan, katkuisten pietaryrttien ja

ratakiskojen

pyyhkii laulu kaipaavana, etsivänä.

Löydettyään kivitaskun, se jää portaan halkeamaan

niin kuin varovainen kosketus.

    Eikä siinä kaikki. Maa laulaa tuolla kukkulallakin;

sen syvä humina käy juuri tässä, mihin heittäydyin,

käsi, poski maata vasten, ensin itkinkin.

Ison kiven juureen. Maria Vuorio. 2001.


maanantai 5. elokuuta 2024

Kuuluuko ääni, jos kukaan ei ole kuulemassa?

Sammal järähtää

Sammal järähtää: sen uumenista nousee sieni. Vesi

suhisee

läpi kuusten havuhihojen, lakeen kiiltävään.

Kuuleeko sen äänen metsä,

erottaako siellä joku pisaroitten läpseen

tuhansien mustikoiden lehtiin?

Puun kaatuessa pitkin pituuttaan,

kuuleeko sen joku kolossaan ja

tajuaa?

Vai rysähtääkö suuri puu

ilman yhtään kuulijaa

aivan vaiti jäkälään?

Ison kiven juureen; Maria Vuorio.2001

keskiviikko 31. heinäkuuta 2024

Kesäinen tunnelma

 Kuuma päivä kukkameri

Kun uinun tuoksuvatukossa tuolillani, ympärillä

kukkameri, kuuma päivä,

kuulen tuhansien kimalaisten hurinan,

kuin hammaslääketieteen laitoksella täällä

vinkuu, viuhuu, suhisee

kimalaisten käytellessä kultaisia instrumenttejaan.

Jos hiukan silmää raotan, näen kukan kitaan itsekin,

ja siellä turkkiin pukeutuneen työteliään tohtorin,

joka kuumeisessa aikataulussaan

yhtaikaa poraa, kiillottaa ja puuteroi, peruuttaa ja 

saapuu,

pyörii, kättelee ja lähtee,

ylös alas aina uuteen samanlaiseen kukkaan surahtaa.

Ison kiven juureen; Maria Vuorio. 2001.

perjantai 19. heinäkuuta 2024

"Lennä, lennä leppäkerttu ison kiven juureen"

         

Iltatunnelmia

On kohta viileää,

moni kukka on jo ummistanut terälehtensä ja 

nukkuu silkkipussissaan.

Korkealla taivaalla 

vahva lintu lentää kotiin vakain siiveniskuin, liitäen.

    Kun katson maahan, näen varjopolun, joka johtaa

ison kiven juureen.

Sielläkö

on leppäkertun koti, seilläkö se liikehtii?

Panee pannun hellalle, myös pienen kattilan.

Pian sihisee, kun vesi kuumenee. Kirvapuuroa ja 

tilkka teetö, niitä kerttu valmistaa. Se 

syö ja hörppii hiljaisesti, seisaaltaan.

Syötyään se huuhtoo tyhjät astiat. Ja jos vettä jää,    

se pyyhkii sillä panssarinsa pölystä.

Leppäkerttu hetekalleen istahtaa.

Rihmanohut raaja tapaa radiosta nappulaa, ja painaa.

Kuuluu huoneentäysi kiihkeää, sekoittavaa surinaa.

Leppäkerttu vaihtaa heti kanavaa.

Ei kuulu mitään. Leppäkerttu odottaa.

Nyt alkaa ininä. Se on kuoro.

Hyttysien esittämä yhteishymni taitaa miellyttää.

Leppäkerttu liikahtamatta istuu, kuuntelee.

Kun esitys on ohi, kerttu sulkee radion ja

viettää vielä jonkin aikaa hiljaa mietteissään.

Ison kiven juureen; Maria Vuorio.2001.

maanantai 24. kesäkuuta 2024

Tuokiokuva: Näyttämöllä

"Hän meni ulos. Sairaala uusine ja vanhoine rakennuksineen vaikutti näyttämökulissilta. Ambulansseja ja poliisiautoja ajeli edestakaisin näyttämön yli. Valkopukuisia hoitajia juoksi näyttämön yli, lääkäreitä. Enkeleitä. Hän käveli itse näyttämöllä, mutta siellä ei ollut valonheittimiä.

Sairaala, Lääketieteellinen
                                                        Kuva: Pixabay

 Hänellä ei ollut käsikirjoitusta. Vain tunne tulevasta tuhosta."

Varjoa ja aurinkoa; Åke Edwardson 2011.

maanantai 17. kesäkuuta 2024

Mikä? Missä? MIKSI?

MIKSI

pyöriminen huimaa " Korvassa on kolme kaarimaista putkiloa, joiden sisällä on nestettä. Jos pyörit ympäri, neste alkaa liikkua putkiloissa. Niissä olevat hermot aistivat nesteen liikkeen ja välittävät aivoille tiedon pyörimisestä. Jos sitten pysähdyt äkisti, neste jatkaa liikettään vielä hetken. Aivot saavat väärän viestin ja luulevat, että pyörit edelleen, mikä tuntuu huimauksena."

korvilla on tietty muoto " Korvien muoto auttaa niitä keräämään ääniä ilmasta. Ääni kulkee korvakäytävää pitkin sisäkorvaan, joka sijaitsee pään sisällä."

ihminen sairastuu "Ihmisen elimistöön saattaa tunkeutua pienenpieniä bakteereja tai muita pöpöjä, jotka voivat sairastuttaa. Elimistömme lämpötila on juuri sellainen, jossa bakteerit viihtyvät ja lisääntyvät. Kehon immuunijärjestelmä taistelee tauteja vastaan tuottamalla vasta-aineita. Jos syöt terveellisesti ja pysyt hyvässä kunnossa, sairaudetkaan eivät iske niin helposti."

Pixabay/TheDigitalArtist

 

hiuksien ja kynsien leikkaaminen ei tunnu "Hiuksissa ja kynsissä ei ole lainkaan hermoja. Siksi niiden leikkaaminen ei tunnu miltään."

silmälaseilla näkee paremmin "Likinäköinen näkee kaukana olevat esineet epäselvästi. Pitkänäköinen puolestaan näkee lähellä olevat esineet sumeasti. Liki- tai pitkänäköisellä silmän mykiö ei ole oikeanmuotoinen ja kuva muodostuu silmässä väärään paikkaan. Ongelman voi korjata käyttämällä silmälaseja tai piilolinssejä."

                                                                        Kysymysten kirja... MIKSI? 50 kysymystä ja vastausta 2010.


 

perjantai 31. toukokuuta 2024

Mikä? MISSÄ? Miksi?

Kuva Pixabay/ Peggy_Marco
 MISSÄ

on tasapaino " Korvat eivät ole pelkästään kuuntelulaitteita- ne auttavat myös meitä pysymään tasapainossa. Kun kallistat tai pyörität päätäsi, sisäkorvan tasapainoelimet lähettävät viestin aivoihin. Silloin aivot voivat kertoa ruumiille, kuinka pitää liikkua, jottei ala hoiperrella."

on pituutta jopa kuusimetriä "Ohutsuoli, josta ruoan ravinteet kulkeutuvat eri puolille ruumista, voi olla peräti kuusi metriä pitkä!"

                                                                        Kysymysten kirja... MISSÄ? 50 kysymystä ja vastausta 2011.

perjantai 17. toukokuuta 2024

MIKÄ? Missä? Miksi?

 MIKÄ

on evoluutio?"Tieteilijät nimittävät evoluutioksi sitä, kun yhdentyyppinen elollinen kehittyy hyvin hitaasti uudeksi eliölajiksi. Ensimmäiset pieneliöt, bakteerit, olivat pikkuruisia, vain yhdestä solusta koostuvia. Kesti yli 2500 miljoonaa vuotta, ennen kuin niistä kehittyi isompia olentoja."

on iho "Iho on elin-ihmisen elimistä suurin ja yksi tärkeimmistä."

on aivojen rakenne "Avoissa on kaksi puolta. Oikealla puoliskolla ajatellaan esimerkiksi musiikkia, värejä ja muotoja. Aivojen vasen puoli auttaa matematiikassa, arvoitusten ratkaisemisessa ja puhumisessa."

on uni" Uni on tarina, jonka aivot sepittävät ihmisen nukkuessa. Unen tapahtumat tuntuvat nukkuessa todellisilta.Uniin voi liittyä monenlaisia tunteita- onnea, surua tai pelkoa. Pelottavia unia nimitetään painajaisiksi."

 

Kuva Pixabay/Peggy_Marco

on sydämen työ "Sydän on lihas, joka pitää veren liikkeessä. Jos panee käden rinnalleen, lähelle sydäntä, voi tuntea sen sykkivän. Sydän pumppaa joka sykähdyksellä verta kaikkialle elimistöön."

on veri "Suurin osa verestä on nestettä, jota sanotaan plasmaksi. Lisäksi siinä on puna- ja valkosoluja sekä verihiutaleita."

on bakteeri " Bakteerit ovat pienenpieniä eleviä olentoja, niin pieniä, ettei niitä voi nähdä. Niitä on koko ajan miljardeja ihmisen iholla ja sisässä. Useimmat bakteerit ovat vaarattomia tai jopa hyödyllisiä, mutta jotkin niistä voivat tehdä sairaaksi. Kun niin tapahtuu, veren valkosolut ryhtyvät töihin. Ne tappavat pahat bakteerit, ja ihminen voi taas paremmin."

on mustan surman nimen takana " Musta surma sai nimensä isoista mustista läikistä, paiseista, joita ilmestyi tartunnan saaneelle kainaloihin, polvitaipeisiin ja kaulaan."

                                                                         Kysymysten kirja... MIKÄ? 50 kysymystä ja vastausta 2011.


maanantai 29. huhtikuuta 2024

Kuplia veressä

Kuva: Pixabay/Alexas_Fotos


 "35 metrin syvyydessä ilmanpaine on 3,5 kertainen pinnalla olevaan paineeseen verrattuna. Normaali ilmassa on hapen lisäksi myös typpeä ja vähäisiä määriä muita kaasuja. Happi ja muut kaasut liukenevat vereen, mutta typpi ei. Jos sukeltaja nousee liian nopeasti ylös, hänen elimistönsä ei ehdi poista typpeä, joka muodotaa veressä kuplia ja sellaisen mennessä sydämeen tai aivoihin, on se hengenvaarallista.

- Veressä kaasukuplat nousevat ylöspäin ja siitä syystä nopeasti pintaan nousseen sukeltajan on oltava makuulla, kunnes hänet saadaan painekammioon tai uudelleen sukellukseen.

Sitemmin  esimerkiksi 1970-luvulla Pohjanmeren öljynporauksessa olleet syväsukeltajat käyttivät hegityskaasuna heliumia, jossa oli neljä prosenttia happea. Normaali-ilmassa happea on 21 prosenttia. Käyttämällä helium-happiseosta vältytään typpisairaudelta."

Ensimmäinen kivi. Kemin kromimalmin löytäjän Martti Matilaisen elämäkerta; Juhani Hiltunen. 2016.