tiistai 12. huhtikuuta 2011

TV:n sairaala sarjat vastaan tosi elämä

TV on täynnä erilaisia sairaalasta kertovia sarjoja: Holby city, Lentävät lääkärit, Teho-osasto, House... vain muutamia mainitakseni. Katselen itsekin näitä satunnaisesti. Ajattelin sarjoja vähän laajemmalta kantilta ja huomasin monessa sarjassa lääkärin olevan todella suuressa roolissa. Hoitajat ovat enemmän sivuosan esittäjiä. House varsinkin on täynnä lääkäreitä. Siinä lääkärit tekevät mitä hienoinpia tutkimuksia ja diagnooseja niiden pohjalta. Hoitajia näkyy vain vilaukselta. Housesta en tiedä yhtään hoitajaa nimeltä.

Aikoinaan Teho-osasto oli erilainen. Vaikka siinäkin oli paljolti lääkärivoittoista, oli hienoa nähdä myös hoitajia keskeisissä rooleissa. Hoitajista Abby oli oma suosikkini.Hänen kamppailuaan omien ongelmiensa kanssa oli mielenkiintoista seurata. Abbyhän luki itsensä lääkäriksi lopussa. Minusta hän ei kuitenkaan ihan täysin unohtanut olleensa aiemmin hoitaja.

No jokainen sairaalassa työskentelevä, asiakkaana ollut tai vieraana käynyt tietää mitä todellisuus on. Ei niin vauhdikasta ja draamaattista kuin televisiossa, vaikka tekemistä kyllä todellisuudessakin riittää. Lääkäri tosielämässäkin tutkimukset määrää ja diagnoosin tekee, silti tosielämän hoitotyö on moniammatillista tiimityötä. Siinä hoitajilla ja lääkäreillä on omat tehtävänsä. Tiimiin kuuluu myös monia muitakin erialan ammattilaisia, joita ei televisiossa useinkaan näe. On hieno kuulua tähän tiimin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti