"Sisäinen-ulkoinen Motivaation lähde
Jotkut suosittelevat erityisesti tätä seuraavaa erottelua ja sanovat, että tämä on yksi hyödyllisimmistä erityisesti motivoitaessa ja ohjatessa toisia ihmisiä. Mutta lue ensin kuvaukset ja arvioi sitten itse!
SISÄINEN-ydinsanoja: omat arviot, omat mielipiteet, itse päättäminen, puhdas informaatio, tiedän/tunnen sisälläni
Sisäiselle ihmiselle tärkeää ovat omat mielipiteet ja arviot. Hänelle on tärkeää päättää itse, mitä ajattelee asioista.Sisäinen ihminen löytää motivaation sisältään, päättää itse, kuinka työnsä tekee ja arvioi itse, kuinka on onnistunut työssään. Hän on tyytyväinen, kun saa päättää itse ja -itse asiassa- hän päättää itse silloinkin, kun siihen ei ole lupaa. Toinen vaihtoehto olisi motivaation lasku.
Sisäinen ihminen ei kaipaa mielipiteistä palautetta. Jos ja kun sellaista tulee, sisäinen arvioi palautteen arvon omilla sisäisillä kriteereillään (Onko palautteen antajalla mielestäni asiantuntemusta, onko hän vain huonolla tuulella, onko liian myönteinen jne.). Kun sisäinen ihminen kysyy palautetta, hän tarkoittaa informaatiota (esim. tunnusluvut), ei mielipiteitä tai ohjailua.
Sisäiselle ihmiselle motivoivinta on informaatiopuhe. "Tässä on informaatiota-arvioi itse".
Kaksi henkilöä, A ja B, tapetoivat. Seinässä on vielä aukko, ja A kokeilee lattialla olevia tapetinpaloja ja toteaa niiden olevan liian pieniä. Hänen puolisolleen B:lle (sisäisesti päättävälle) tämä ei merkitse mitään. B kokeilee itse palasia ja vasta tämän jälkeen hyväksyy A:n kommentin. Kun A kertoo, että auto nykii, B kyllä kuulee, mitä sanottiin. Kuitenkin hänen on käytävä itse kokeilemassa asia, ennen kuin voi toimia. A katsoo lämpömittaria ja sanoo: 20 astetta pakkasta. B tulee viereen, katsoo lämpömittaria ja sanoo: Vähän alle.
Sisäinen tapa toimia ja arvioida itse saattaa joskus tulla (väärin)tulkituksi epäluuloksi tai epäluottamukseksi muita kohtaan. Kysymys on kuitenkin sisäisen perususkomuksesta, että on tärkeää arvioida asiat sisäisesti.
ULKOINEN-ydinsanoja: suosittele, muiden mielestä, mielipiteet, palaute, sano tai kerro, mitä mieltä olet
Ulkoiselle ihmiselle tärkeitä ovat muiden mielipiteet ja suositukset ja arviot. Ulkoinen ihminen haluaa (mielipide)-palautetta työstään. Jos ulkoiselle ihmiselle työssä annetaan tunnuslukulistat, hän saattaa kokea, ettei ole saanut palautetta lainkaan-eikä näin ollen oikein tiedä, miten on onnistunut. Ulkoinen ihminen kysyy palautetta itsekin, ja ellei hän sitä saa, motivaatio saattaa laskea. Ulkoinen tarvitsee siis ulkoisia kriteerejä voidakseen päättää ja motivoitua. Ääritapauksessa ulkoinen saattaa ottaa puhtaan informaationkin suosituksena. Jos sanot ulkoiselle, että keltainen on tämän kevään muotiväri, hän saattaa kokea sen ehdotukseksi hankkia jotakin keltaista.
Ulkoiselle ihmiselle motivoivinta on puhe suositusten ja mielipiteiden muodossa: "Asiantuntijat suosittelevat...", "Minun mielestäni sinun..."
Samassa vaatekaupassa työskentelee kaksi myyjää, A ja B. Kun joku asiakkaista on tyytymätön, myyjät saattavat päällepäin reagoida kutakuinkin samalla lailla (tosin A:ta pidetään parempana asiakaspalvelijana). Sisäisesti myyjien tapa ottaa valitus vastaan on aivan erilainen. A (ulkoinen) ottaa valituksen sellaisenaan ja "uskoo" asiakkaan olevan pahoillaan juuri siitä syystä, kuin asiakas sanoo. A korjaa tilanteen aina kun voi ja on itsekin pahoillaan. B:llä (sisäinen) käynnistyy seuraavankaltainen prosessi: " Onkohan tuo asiakas, joka valittaa vain saadakseen alennusta? Vai onkohan se aina noin huonotuulinen? Jos sillä on muita huolia ja purkaa niitä valittamalla? Olikohan siinä tuotteessa todella vikaa?"
Tärkeää: Itsetunto on eri asia kuin sisäinen tai ulkoinen motivaation lähde. Sisäinen ja ulkoinen viittaavat päätöksentekoprosessin tiettyihin piirteisiin. Henkilö voi olla sisäinen ja hänen itsetuntonsa voi olla huono. Tällöin hän kokee kaikki mielipiteet loukkaavana asioihinsa puuttumisena. Henkilö voi olla sisäinen ja hänellä voi olla hyvä itsetunto; tällöin asioihin puuttuminen ei loukkaa häntä, hän ei vain välitä siitä. Henkilö voi olla ulkoinen ja hänen itsetuntonsa voi olla huono. Tällöin hän kokee, ettei osaa mitään ja tarvitsee huonouttaan muiden neuvoja. Henkilö voi olla ulkoinen ja hänellä voi olla hyvä itsetunto. Tällöin hän ottaa muiden mielipiteitä vastaan ja hyötyy niistä."
Monessa mielessä, NLP-mielikirja II. Toim. R.Asikainen, P. Von Harpe. 1997.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti