tiistai 13. maaliskuuta 2012

Erottelutyylit- tavat löytää todellisuutta - osa 7/9-

"Mahdollisuudet-menettelytavat Motivaation perusta

MAHDOLLISUUDET-ydinsanoja: vaihtoehdot, keksiminen, suunnittelu, ennaltasuunnittelematon

Osalle ihmisistä mahdollisuudet ja vaihtoehdot ovat tärkeitä. He kiinnostuvat ja motivoituvat niistä. Heille on tärkeää, että joko on vaihtoehtoja valmiiksi tai että niitä ainakin saa ja voi kehittää itse.

Mahdollisuudet-ihminen on erinomainen kehittelijä. Hän on luoja ja suunnittelija enemmän kuin seuraaja. Pulmana voikin joskus olla se, hän keksii ja aloittaa asioita, muttei saa vietyä niitä loppuun (ilman menettelytavat-ihmistä!). Hän toimii mielellään omalla tavallaan, hän tekee kaikesta ns. oman version ja saattaa kokea ohjeet ja tarkat ohjelmat tai menettelytavat häiritsevinä. Hän kysyy usein: MIKSI? (hänelle on ilman muuta selvää, että on olemassa paljon muitakin mahdollisuuksia ja nyt hän haluaa tietää, miksi esität juuri tätä). Äärimmillään mahdollisuudet-tyyliä kuvaa sanonta: "Jos kerrot mahdollisuudet-ihmiselle täysin varman tavan hankkia 1000mk, hän kiinnostuu vain sen tavan parantelusta."

NLP-koulutukset etenevät usein niin, että kouluttaja esittelee jonkin NLP-idean tai -menetelmän, ehkä demonstroi sen ja sitten kurssilaiset voivat mennä itse kokeilemaan menetelmän toimivuutta. Liki aina, kun harjoituksen aika eräässä koulutuksessa tuli, sanoi Risto (noin 150 prosenttisesti mahdollisuudet-ihminen) harjoitteluparilleen jo ennen luentosalista poistumista: "Hei, minä keksin, miten tämän harjoituksen vois myös tehdä... kokeillaanko tällaista..."

Mahdollisuudet-ihmiselle tulee mahdolliseksi motivoitua, kun asioita esitetään niin, että niissä on tilaa vaihtoehdoille ja keksimiselle. Voida-verbi on hyvä verbi mahdollisuudet-ihmisille, koska se avaa juuri mahdollisuuksien maailman ja luo kokemusta tilasta.

TOIMINTATAVAT-ydinsanoja: menetelmä, vaiheet, järjestys, rutiinit, eteneminen, ennaltasuunniteltu

Toimintatavoista kiinnostuneet ihmiset haluavat tietää, MITEN joku asia tehdään ja (joskus) mikä on oikea tapa toimia. Heille tärkeää on tekemisen prosessi, tekemisen vaiheet ja järjestykset. He seuraavat mielellään valmiita menetelmiä tai ohjeita. He ovat seuraajia enemmän kuin kehittelijöitä, ja heidän pulmanaan voikin joskus olla se, että he kokevat kielteisenä tai jopa keskeyttävät toimintansa, jos eivät -syystä tai toisesta- voi jatkaa etukäteen suunniteltua järjestystä: "Taas tällainen keskeytys -en voi tehdä (oikeaa) työtäni." Kun toimintatavat-ihminen kertoo kokemuksistaan, hän kuvaa tapahtuman vaiheet: Mitä tapahtui ensin, mitä sitten jne.

Toimintatavat- ihmiselle tulee mahdolliseksi motivoitua, kun hän saa ohjeita ja toimintajärjestyksiä tai jopa uuden tiedon siitä, mikä on oikea tapa tehdä jokin asia. Jos toimintatapa-ihminen saa liian väljät ohjeet, hän ei pysty tai halua toimia vaan kysyy tarkennusta. Jos tarkennusta ei tule, hän saattaa luovuttaa."

Monessa mielessä, NLP-mielikirja II. Toim. R.Asikainen, P. Von Harpe. 1997.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti