"Samuus-erot Havaitsemisen kohde
SAMUUS-ydinsanoja: kuin ennen, identtinen, muuttumaton, yleisesti, samaa kuin, kaikki, liittyä johonkin, kuulua johonkin
Jotkut ihmiset kiinnittävät huomiota samankaltaisuuteen. He hakevat ja löytävät - asioista, ihmisistä, tilanteista - samanlaisuutta. He arvostavat ja tarvitsevat samanlaisuutta: "Aivan kuin...", "Samanlainen kuin...", "Tämä liittyy tähän".
Samuus-ihminen on yleistäjä. Samuus-ihmiset kaipaavat jatkuvuutta elämäänsä - heille säilyttäminen on arvo; sama huonekalujen järjestys kotona, samanlainen loma kuin edellisinä vuosina, samanmerkkinen uusi auto, uudet samanlaiset vaatteet jne.
Samuus-ihmiselle tulee mahdolliseksi motivoitua, kun asioita esitetään samuuden kautta (mikään ei ole niin uutta, etteikö siitä löytyisi paljon samaa). Hän motivoituu yleisesti tehdystä, usein käytetystä, tai kun vaihtoehto esitetään hänelle jo ennestään tuttujen samankaltaisuuksien kautta: "Tämä on sitä samaa, mitä olet jo tehnyt...". Jos asioita esitetään kovasti uutuutta ja muutosta korostamalla ("Nyt kaikki muuttuu"), samuus-ihminen saattaa menettää motivaationsa tai hänessä herää vastustus niin, ettei hän halua edes tarkistaa, mistä on kysymys.
EROT-ydinsanoja: erilaisuus, erot, uusi, ainutlaatuinen, toisin kuin, muutos, ei, ei aina
Jotkut ihmiset kiinnittävät huomionsa eroihin ja erilaisuuteen. He hakevat ja löytävät erilaisuutta: "Niin, mutta...", "Toisaalta", "Ei noin voi yleistää." Erilaisuus kiinnostaa, motivoi, ja he tarvitsevat erilaisuutta. Erot-ihminen on erilaistaja ja poikkeuksien löytäjä ja tekijä. Äärimmillään erot-ihminen rakastaa muutosta ja hänelle muutos voi olla pysyvä olotila.
Erot-ihmiselle tulee mahdolliseksi kiinnostua ja motivoitua, kun asioita esitetään uutuuden, erilaisuuden ja poikkeuksellisuuden kautta (mikään ei ole niin samanlaista, etteikö siitä löytyisi jotakin erilaisuutta) tai kun asioita esitetään riittävän yksilöllisinä: "Nyt, tällä kertaa...", "Jossain tilanteessa on näin." Jos asioita esitetään korostuneen yhtäläistäen ja yleistäen, erot-ihminen saattaa menettää motivaationsa ("Aina tätä samaa") tai hätääntyä tai ärsyyntyä ("Ei se aina noin ole"). Erot ja poikkeukset ovat heille niin olennaisia asioiden puolia, että he haluavat tarjota tätä hyvää myös muille."
Monessa mielessä, NLP- mielikirja II, Toim. R.Asikainen, P. Von Harpe. 1997
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti