lauantai 3. maaliskuuta 2012

Erottelutyylit- tavat löytää todellisuutta - osa 3/9-

"Kohti-pois motivaation suunta

Motivoituessaan jotkut ihmiset menevät tavoitteita kohti ja jotkut taas etsivät ja näkevät ongelmia ja pyrkivät sitten niistä pois välttämällä ja ratkaisemalla niitä.
On kyse kohti-pois-samautumisesta.

KOHTI-ydinsanoja: päämäärä, tavoite, lopputulos, saaminen, saavuttaminen

Kohti-motivoituvalle tärkeitä ovat päämäärät, tavoitteet ja lopputulokset. Kohti-motivoituva on kiinnostunut saamisesta ja saavuttamisesta: "Tämä auttaa minua saamaan...", "Haluan vaihtaa autoa saadakseni..." Mitä selkeämpi tavoite tai lopputulos on, sitä varmemmin kohti-motivaatio syntyy. Kohti-motivoituvalle kannattaa siis kuvata asioita tai vaihtoehtoja lopputulosten ja koituvien saavutusten kautta.

Kohti-motivoitumisen eräs myönteinen puoli on motivaation säilyminen ja suoraviivainen työskentely kohti tavoitetta. Kun lopputulos tai tavoite on motivoivana mielessä, on helppo asettaa tekemiset tärkeysjärjestykseen ja motivaatio kestää, kunnes tavoite on saavutettu. Kohti-motivoitumisen pulma voi joskus olla se, ettei tunnista nykyhetkessä korjattavia asioita eikä tunnista riskejä, joita tavoitteeseen pyrkiminen saattaa sisältää.

POIS-ydinsanoja: pois, eroon, välttäminen, ei enää, ongelma, pulma, kriisi

Pois-motivoituva keskittyy ja huomaa helposti asiat, joita on vältettävä, joista on päästävä eroon ja joita ei saisi enää tapahtua. Hänen motivaationsa herää, kun on ongelmia, joita pitää ratkaista tai jotakin, mitä pitää varoa: "Ettei tulisi ongelmia...", "Haluan vaihtaa autoa välttääkseni...." Jos haluat motivoida pois-motivoituvaa, se onnistuu helpommin, kun kerrot niistä kielteisistä seurauksista, joita saattaa koitua, ellei toimi tietyllä tavalla, tai kun kerrot, mitä (nykyistä pulmaa) ei enää tapahdu, kun toimii tietyllä tavalla.

Pois-motivoitumisen eräs hyvä puoli on, että näin motivoituvat ovat usein erittäin hyviä ongelmien havaitsijoita, parantajia ja ratkaisijoita. He saattavat olla kiperissä tilanteissa ja kriiseissä parhaimmillaan. Pois-motivoitumisen pulma puolestaan voi olla se, että motivaatio pysyy huonona, kun asiat ovat ns. hyvin ("Mitä ihmettä täällä kohkataan kaiken maailman visioista-kaikkihan on hyvin."). Motivaatio saattaa myös lopahtaa nopeasti joskus pois-motivoituvan omaksikin ihmetykseksi; Esim. pois-motivaatio laihduttamiseen herää, kun olo liikakilojen kanssa on riittävän sietämätön. Motivaatio on vahva -pois ylipainosta ja hankalasta olosta. Kun paino sitten hieman putoaa ja vointi on parempi, motivaatio katoaa- ei ole enää mitään, mistä pois. Joskus pois motivaatiolla voi myös joutua ojasta allikkoon, kun huomio on vain siinä, mistä on päästävä, eikä lainkaan siinä, minne kannattaisi pyrkiä."   

Monessa mielessä, NLP-mielikirja II. Toim. R.Asikainen, P. Von Harpe, 1997 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti