tiistai 6. maaliskuuta 2012

Erottelutyylit- tavat löytää todellisuutta - osa 6/9-

"Yksityiskohdat-kokonaisuus Yksikkökoko

Ja nyt: Mennäänpä eteenpäin vielä yksityiskohtaisemmin näihin erottelutyyleihin, ja muistathan edelleen olla tarkkana eri tilanneyhteyksien kanssa. Juuri yksityiskohtaisuudellaan erottelutyylit ovatkin hyvin tunnistettavissa ja juuri yksityiskohtaisuus tekee niistä niin käyttökelpoisia. Kaiken kaikkiaan kysymys on koko ajan ihmisten perususkomuksista elämässä, työssä, vuorovaikutuksessa.

Kaksi henkilöä, A ja B, kävivät samalla parin päivän työmatkalla.
Jälkeenpäin A (yksityiskohdat) kertoi: Lähdettiin, siis minä ja B, maanantaina sillä 8.12 lähtevällä junalla. Tai ei se lähtenyt 8.12, vaan ensin kuulutettiin, että se olisi myöhässä 10 minuuttia ja lähtisi vasta 8.22 mutta ei se ollut niin paljon myöhässä. Se lähti 8.17- 5 minuuttia myöhässä. Sain hyvän paikan -minulla ei ollut paikkalippua- ravintolavaunun vieressä (siis sen takana) olevasta vaunusta. Ikkunapaikan. Koska olin aamulla juonut vain 1 kupin kahvia, laitoin toisen laukun ylös hyllylle ja toisen penkilleni ja läksin ravintolavaunuun. Sinne oli tullut sellaiset uudet kahvimukit. Ruskealla pohjalla keltaista tekstiä. Tai ei se oikeastaan ollut ruskea se pohjaväri, vaan sellainen violetin ja ruskean sekoitus. Siinä luki, että toisen kupin saisi 4,50 mk:lla....
Jälkeenpäin B (kokonaisuus) kertoi: Hyvä reissu.

Ihmisten tapa käsitellä asioita vaihtelee YKSIKKÖ-KOOLTAAN puhutko sinä mieluummin puista vai metsästä?

YKSITYISKOHDAT- ydinsanoja: yksityiskohdat, tarkasti, erityisesti, perusteellisesti

Jotkut ihmiset kiinnittävät huomionsa yksityiskohtiin. He ottavat vastaan ja käsittelevät mielellään hyvin yksityiskohtaista tietoa. Heille yksityiskohdat ovat tärkeitä, ja he kertovat asioista, tapahtumista ja kokemuksistaan hyvin yksityiskohtaisesti. He saattavat usein kokea, että asioiden "kunnolliseen" käsittelyyn ei ole varattu tarpeeksi aikaa: esim. yksityikohdat-kouluttaja tai -puhuja ei mielellään suostu tunnin, kahden esityksiin ("koska siinä ei ehdi kertoa kunnolla" = riittävän yksityiskohtaisesti). 

He kysyvät yksityiskohtia. Heille viestin vastaanotettavuuden ja motivoitumisen kannalta on tärkeää saada riittävä määrä yksityiskohtia. Jos asiasta puhutaan yleisesti, he saattavat kadottaa motivaationsa tai puhe saattaa vaikuttaa heistä epäuskottavalta.

Yksityiskohdat-tyylin myönteisiä puolia ovat mm. siitä seuraava tarkkuus, täsmällisyys ja järjestelmällisyys. Joskus pulmana voi olla keskittyminen oksiin, lehtiin ja jopa yksittäisiin havunneulasiin siinä määrin, että metsä jää kokonaan huomaamatta.

KOKONAISUUS- ydinsanoja: kokonaiskuva, -käsitys ja -arvio, yleisesti, laajasti, yleisellä tasolla, kaiken kaikkiaan

Jotkut ihmiset käsittelevät asioita mielellään yleisellä tasolla, yleisesti tai kokonaisvaltaisesti. He toimivat yleisemmällä ja käsitteellisemmällä tasolla kuin yksityiskohtia arvostavat. Heille tärkeitä ovat kokonaiskuvat, kokonaiskäsitykset  ja kokonaisarviot asioista. He puhuvat asioista, tapahtumista ja kokemuksista suurpiirteisesti ja saattavat vastata laajoihinkin kysymyksiin parilla sanalla.

Kokonaisuus-ihmiset tarvitsevat kokonaiskuvan ("Tässä puhutaan nyt koko ajan tiedon vastaanottotavoista") kiinnostuakseen ja motivoituakseen ja pysyäkseen edes jonkin aikaa asiaan liittyvissä yksityiskohdissa ("... ja viivytään nyt hetki tässä yksityiskohdat-kokonaisuus-erottelutyylissä").

Kokonaisuus-tyylin myönteisiä puolia ovat mm. taito tarkastella asioita laajemmin ja taito hakea ja tehdä yhteyksiä ja yhteenvetoja. Pulmana voi joskus olla niin yleisellä tasolla pysytteleminen, että asia menettää uskottavuutensa. Kokonaisuus-tyylillä katsellaan ja puhutaan metsästä, eikä havunnaulasia tutkita, vaikka se voisi olla joskus tarpeellista."

Monessa mielessä, NLP-mielikirja II. Toim. R.Asikainen, P.Von Harpe. 1997  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti