torstai 15. maaliskuuta 2012

Erottelutyylit- tavat löytää todellisuutta - osa 8/9-

"Toimija-harkitsija Aktivaation laatu

TOIMIJA-ydinsanoja: aloitetaan, tehdään, minä teen, nyt, toimeksi

Jotkut tarttuvat toimeen nopeasti, ja heille on tärkeää toimia (eikä miettiä). He ovat itse aloitteellisia eivätkä yleensä odota muilta aloitteen tekemistä. He toimivat hyvin vähäisellä harkinnalla tai joskus jopa kokonaan harkitsematta.

Toimijat on hyviä ryhtyjiä, alullepanijoita, tekijöitä ja toteuttajia. "Aloitetaan jo!" Toimijat motivoituvat mahdollisuudesta tehdä ja kokeilla itse ja välttävät (heidän mielestään) "paikallaan polkevaa mietiskelyä". Jos jokin tilaisuus (esim. koulutus, kokous) sisältää paljon pohtimista ja istumista paikoillaan, toimija saattaa menettää motivaationsa tai toiminnan halu saattaa näkyä liikehtelynä, piirtelynä tai vaikkapa kynän napsutteluna. Jos haluat ohjata toimijaa edes hiukan harkitsemaan, samauta ensin hänen omaan erottelutyyliinsä ja ohjaa sitten, esim.: "Sinä todella saat asiat tapahtumaan, hyvä. Mieti huomiseen, miten aloitat".

HARKITSIJA-ydinsanoja: miettiminen, ajatellaanhan..., odotetaan, perusteellisesti, eritteleminen

Jotkut ihmiset harkitsevat, miettivät ja puntaroivat, ja he uskovat, että on tärkeää miettiä kunnolla ennen kuin tekee mitään. Harkitsijat odottavat usein toisten aloitetta toiminnan käynnistämiseksi, tai he saattavat seurata, miten asiat etenevät omalla painollaan. joskus harkitsija haluaa ymmärtää jonkin asian tai tilanteen "täydellisesti" ennen kuin katsoo voivansa toimia. "Täytyypä miettiä..."

Harkitsijat motivoituvat, kun miettimiselle on tilaa ja aikaa. Kun analysoidaan ja eritellään. Harkitsija saattaa kokea ahdistavana, jos heti olisi kokeiltava jotakin käytännössä: "Eihän tätä voi, kun ei tästä tiedäkään..." Jos haluat ohjata harkitsijaa toimimaan, samauta ensin ja ohjaa vasta sitten esimerkiksi: "Tämä on todella asia, jota kannattaa miettiä kunnolla. Olet oikeassa. Sopisiko, että mietit huomisaamuun ja sitten päätetään"."

Monessa mielessä, NLP-mielikirja II. Toim. R.Asikainen, P. Von Harpe. 1997. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti