lauantai 17. maaliskuuta 2012

Erottelutyylit- tavat löytää todellisuutta - osa 9/9-

"Yksin-lähellä-yhteistyö Työskentelytyyli

Eräs erottelutyylien myönteinen  puoli on siinä, että erottelutyyleillä voi itse huolehtia omasta motivoitumisestaan. ja voi osaltaan huolehtia yhteistyön ja vuorovaikutuksen sujumisesta. Mielenkiintoista on myös yhdessä -työssä tai kotona- tunnistaa ja hyödyntää ihmisten erilaisuutta näissä tyyleissä.

Jotkut ihmiset ovat tuotteliaimmillaan, viihtyvät ja motivoituvat, kun voivat työskennellä yksin. Toisille on tärkeää, että muita ihmisiä on jossakin lähettyvillä. Jotkut haluavat ja hakeutuvat mieluiten tehtäviin ja tilanteisiin, joissa ollaan yhdessä muiden kanssa. Yksin-lähellä-yhteistyö.

Tämän erottelun taustalla vaihtuvana tekijänä on henkilökohtainen uskomus siitä, miten paljon on otettava (tai saatava) vastuuta henkilökohtaisesti itselle.

YKSIN-ydinsanoja: minä, minä yksin, minä vastaan

Yksin-tyylissä on tärkeää, että vastuu on yksin itsellä, ja yksin työskentely on tätä kautta luontevaa. Yksin-ihmisen tuotteliaisuus tai motivaatio saattaa jopa kärsiä, jos hänen on jaettava vastuuta -esim. tiimityö- muiden kanssa. Yksin-ihmiset työskentelevät mielellään yksin (ovi kiinni!), viihtyvät yksin, eivät kaipaa kontakteja pitkiin aikoihin ja harvoin oma-aloitteisesti ottavat yhteyttä raportoidakseen tai muuten antaakseen tietoja tilanteestaan. Yksin-ihmiset mainitsevat harvoin muita ihmisiä tai heidän tekemisiään. "Kameli on komitean keksimä hevonen" saattaa olla lausahdus, jonka joku yksin-ihminen on joskus keksinyt.

LÄHELLÄ-ydinsanoja: minun osuuteni, sinun osuutesi, minä ja muut, lähellä

Lähellä-tyylissä on tärkeää, että ihmisellä on jokin oma vastuualue ja että muita ihmisiä on jossain lähettyvillä. Lähellä-ihmiset motivoituvat sitä paremmin, mitä selkeämmin vastuualueet on määritelty ja mitä selvemmin oma vastuualue liittyy myös muiden vastuualueisiin. Lähellä-ihmiset motivoituvat projekteista ja ylipäätään tehtävistä, jossa jokainen hoitaa omaa tonttiaan yhteisessä asiassa. Lähellä-ihmiselle tärkeää on muiden läsnäolo. "Kun jokainen hoitaa oman hommansa, tulee koko homma hoidettua".

YHTEISTYÖ-ydinsanoja: me, yhdessä, me kaikki, meidän tehtävämme

Yhteistyö-tyylissä on tärkeää työskennellä ja jakaa vastuu muiden kanssa. Yhteistyö-ihminen ei kaipaa työnjakoa tai vastuualueita ja on esimerkiksi tiimityössä tuotteliaimmillaan. Kun esimiehellä on yhteistyö-tyyli, hän työskentelee mielellään alaistensa kanssa ja mukana ja saattaa pitää tätä tyyliä edellytyksenä johtamiselleen. Kerrotaan, että kun Suomen jääkiekkomaajoukkueen kapteenilta Timo Jutilalta kysyttiin, mitä kello on, Jutila vastasi: "Se on kaksitoista, mutta se on kyllä koko joukkueen ansioita". "2+2=5", uskoo yhteistyö-ihminen."

Monessa mielessä, NLP- mielikirja II. Toim. R.Asikainen, P. Von Harpe. 1997.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti